483

Petkov riscă să rămână fără imunitate parlamentară

Foto: UNIMEDIA/ Igor Vrabie
Deputatul comunist, Alexandr Petkov, riscă să rămână fără imunitate parlamentară, după incidentul de la frontiera moldo-ucraineană. Amintim că agenția Omega a scris că vameșii moldoveni au confiscat pașaportul diplomatic al deputatului, după ce acesta a încercat să aducă în țară zece megafoane. Ulterior, potrivit gagauzinfo.md, Aleksandr Petkov, ar fi fost reținut la comisariatul de poliție din Comrat.

Ieri, 16 martie, Serviciul Vamal a expediat un comunicat, prin care explică circumstanțele incidentului. Astfel, cu o zi înainte, pe 15 martie, deputatul PCRM, Alexandr Petkov, s-a prezentat la postul de trecere Mirnoe-Tabaki, venind din direcţia Ucrainei. În timpul examinării autoturismului, s-a constatat că acesta are în portbagaj câteva cutii masive.  Petkov a refuzat completarea declaraţiei vamale pentru persoane fizice, insultând colaboratorul vamal și declarând că deţine paşaport diplomatic şi nu este în drept să fie verificat. Parlamentarul a smuls de pe biroul de servicu actele de identitate şi paşaportul tehnic al automobilului și a părăsit zona de control vamal.

Peste aproximativ 30 minute, Petkov s-a întors în acelaşi post vamal, cu acelaşi mijloc de transport. De această dată, colaboratorul vamal i-a solicitat deputatului să prezinte actele de identitate şi paşaportul tehnic al autoturismului, explicîndu-i despre încălcările comise anterior la trecerea frontierei de stat. Însă, deputatul a părăsit din nou neautorizat zona de control vamal, lăsînd actele personale ( paşaportul diplomatic şi paşaportul tehnic al automobilului) în post.

Potrivit sursei, acţiunile deputatului Alexandru Petcov pot fi examinate, sub aspectul introducerii ilegale în ţară a mărfurilor prin contrabandă, părăsirea neautorizată a zonei de control vamal, nesupunerea cerinţelor legale ale colaboratorului vamal cu insultarea acestuia.

Vameșii moldoveni au solicitat informații de la colegii din Ucraina cu privire la mărfurile exportate de deputat din țara vecină. „Odată cu parvenirea informaţiei din Ucraina, după acumularea mai multor probe, Serviciul Vamal va decide asupra înaintării unui demers către Procurorul General al RM de a interveni cu o cerere către Preşedintele Parlamentului RM, în vederea ridicării imunităţii parlamentare a deputatului Alexandru Petcov, pentru atragere la răspundere pe principii de egalitate în faţa legii”, se spune în comunicat.

Sursa: UNIMEDIA

0