451

Voronin poate să-şi trimită juriştii la plimbare, alegerile prezidenţiale sunt legitime!

   
Expertul în drept constituțional, Vitalie Catană, crede că alegerile prezidenţiale vor fi legitime, indiferent de statutul acestora. Declaraţia se conţine într-un interviu acordat de acesta postului de radio Europa Liberă.
 „Oricare ar fi aceste alegeri, fie repetate, fie reluate de la alt capăt, eu cred că pot avea loc. Şi dacă va fi ales, repet, dacă suntem în situaţia unor alegeri repetate (pentru că aici am auzit de fapt nişte interpretări de la nişte persoane, de altfel mai puţin jurişti, eventual ingineri sau fizicieni, - şi am văzut pe de altă parte jurişti care se exprimă cu foarte multă circumspecţie şi de fapt mulţi se abţin să vorbească - eu am curajul să spun că din punctul meu de vedere ar trebui să aibă loc nişte alegeri repetate de fapt noi. Noi, pentru că anterioarele urmând logica Curţii Constituţionale, noi pentru că suntem la un nou început”, spune Catană.

Totodată, acesta precizează că Parlamentul trebuie să anunţe ce fel de alegeri vor fi: noi sau repetate. „ Eu am văzut pe site-ul Parlamentului anunţul cu privire la înaintarea actelor şi nu este specificat acest lucru. În orice caz, noi, conform procedurii, vom parcurge şi în momentul în care preşedintele ales de Parlament va trebui să fie confirmat şi de Curtea Constituţională şi dacă Curtea Constituţională va decide că preşedintele eventual ales este ales în mod legal, fără încălcarea procedurilor, va decide în acest sens. De aceea cred că discuţiile cu privire la legitimitatea sau lipsa de legitimitate trebuie să le amânăm până în momentul în care Curtea Constituţională vă decide.”, mai spune expertul.
 
24h.md
0