545

AIE promite că ne-arată astăzi candidatul

 
Liderii coaliţiei de guvernare vor dezvălui numele pretendentului-surpriză la funcţia de președinte al țării şi ne asigură că pe 16 martie acesta va aduna 61 de voturi necesare.
 
„Vorba multă, sărăcia omului", şi-au zis demnitarii ţării, refuzând de această dată să divulge numele candidatului la funcţia de şef al statului până în ultima zi în care pretentenţii se pot înscrie în cursă. Ne liniştesc însă: este un om demn de acest post. „Suntem în consultări permanente. În prima jumătate a zilei veţi fi informaţi oficial. Preşedintele va fi ales", s-a arătat convins liderul fracţiunii PLDM, Valeriu Streleţ. La fel de secretos este şi liberalul Ion Hadârcă, făcând trimitere la decizia Consiliului AIE de a păstra tăcerea. „Păcat că cineva a început deja săpăturile de cârtiţă, strecurând prea multă vorbă. Vă pot spune doar că nu m-am întâlnit cu acest candidat", a spus preşedintele fracţiunii PL.
 
„Vrem să terminăm aceste discuţii care durează de atâta timp. Să punem capăt speculaţiilor. S-au întâmplat multe lucruri care nu sunt un motiv de mândrie, dar nu e uşor să munceşti într-o alianţă cu trei partide, unde fiecare are propriile ambiţii", s-a plâns Dumitru Diacov, liderul fracţiunii PD. Democratul a recunoscut că viitorul şef al statului ar putea fi una dintre persoanele ale căror nume au fost vehiculate la sfârşitul săptămânii trecute. Mai multe instituţii media susţin, pe surse, că de această dată alesul AIE ar putea fi preşedintele Consiliului Superior al Magistraturii, Nicolae Timofti. „Când voi avea detalii oficiale, vă voi spune mai multe. Deocamdată vorbim în zadar", ne-a tăiat-o scurt Timofti.
 
Igor Dodon, şeful grupului de deputaţi socialişti, ale căror voturi ar putea fi decisive, a refuzat să spună dacă l-ar susţine pe Timofti. „Nu comentez. Să vedem cum vor evolua lucrurile azi", a declarat preşedintele Partidului Socialiştilor. Între timp, comuniştii avertizează că pe 16 martie vor organiza un protest de amploare „împotriva tentativei ilegale de alegere a preşedintelui". Deputatul Marc Tkaciuk a verificat deja şi prognoza meteo pentru această zi, pornind dezbateri pe Facebook. „5 grade Celsius. Nu e rău, nu?", se întreabă ironic parlamentarul PCRM pe pagina sa.
 
RATINGUL AIE SE VA FACE PRAF
Unii analişti politici susţin că şansele de a alege un preşedinte sunt mai mari acum, pentru că liderii AIE înţeleg că eşuarea acestei tentative apropie dizolvarea Parlamentului. „La nivel internaţional Moldova şi-a stricat imaginea în aşa fel încât nu mai surprindem pe nimeni cu un nou eşec. În plan intern, depinde de calculele membrilor AIE: vor să dizolve Legislativul şi să meargă la anticipate pentru a salva măcar ceva din ratingul pe care îl au sau vor să continue aşa până la alegerile ordinare, când din credibilitatea lor se va alege praful", este de părere Igor Boţan.
 
„Politicienii par a fi împotmoliţi în propriile calcule de conjunctură, într-o interminabilă adunare a avantajelor şi a pierderilor. Ţara e privită ca un fel de pradă pe care încearcă s-o împartă. Nimeni dintre şefii AIE nu vrea să-şi asume să ne spună ce ne aşteaptă. Ne hrănesc cu răspunsuri esopice. Ei nu ne-au convins că au voinţa politică necesară pentru a depăşi criza", afirmă editorialistul Vitalie Ciobanu. Şi mai sceptic este Oazu Nantoi, expertul care a pus la încercare întreaga clasă politică, oferindu-se să candideze la funcţia de şef al statului. El spune că mai-marii ţării au ratat prea multe oportunităţi de a alege preşedintele.
 
„Fiecare în parte este ferm convins că are intenţii bune - pentru propriul buzunar, propria afacere, propriul partid, iar unii, poate, chiar se gândesc la ţară. Dacă adunăm laolaltă toate aşa-zisele intenţii bune, mai ales dacă adăugăm principiile şi valorile, iese un spectacol al absurdului. Din punct de vedere moral, acest Parlament are un singur drum - la cimitirul politic", crede Oazu Nantoi.
 
Record mondial imbatabil: 912 zile fără şef de stat
Deputaţii nu pot alege un președinte de doi ani şi jumătate. După parlamentarele anticipatele din 29 iulie 2009, au eşuat câteva tentative. Candidatul noii majorităţi, ex-comunistul Marian Lupu, s-a ales doar cu voturile celor 53 de parlamentari din AIE, iar în noiembrie 2010 a avut loc un nou scrutin. Între timp, Moldova a avut trei președinţi interimari: Mihai Ghimpu, Vlad Filat și Marian Lupu. A eșuat și încercarea de la 16 decembrie 2011, pentru singurul candidat, democratul Marian Lupu, pronunţându-se 58 dintre cei 62 de deputaţi care au intrat în cabina de vot. La începutul anului, analistul Oazu Nantoi și-a propus propria candidatură pentru această funcţie. În acelaşi timp, comuniştii au anunţat că-l vor susţine pe fostul guvernator al BNM Leonid Talmaci. Runda programată pentru 15 ianuarie a fost anulată însă, după ce tentativa precedentă a fost declarată neconstituţională.
 
ADEVARUL

0