946

7 metode de protectie online a datelor personale

Să încerci să-ţi protejezi singur datele personale de pe web este ca şi cum ai vrea să-ţi dezvolţi propriul program antivirus – deci foarte dificil. Există, totuşi, citeva lucruri simple pe care oricine le poate face pentru a reduce riscurile.
„Oamenii iau decizii importante unii despre alţii pe baza informaţiilor găsite online înainte de a se întâlni în viaţa reală. Aceste decizii, adeseori importante, se răsfrâng asupra carierei, legăturilor amoroase sau demnitaţii unui om“, spune Michael Fertik, CEO şi fondator al ReputationDefender, companie americană specializată în verificarea datelelor ce pot fi găsite online despre fiecare.
Iată ce recomandări face el pentru protecţia online a datelor personale:

1. Blocaţi cookie-urile din browserul web
Atunci când navighezi pe net, site-urile pe care le vizitezi colectează sute de informaţii. Acestea sunt apoi combinate pentru a deveni o parte a „profilului digital“ al vizitatorului, profil care este mai apoi vândut fără consimţământul său companiilor de pe tot globul. Blocând cookie-urile, veţi împiedica o parte din acest proces de colectare.

2. Nu vă puneţi data de naştere completă pe reţelele sociale
Hoţii de identitate folosesc datele de naştere ca piatră de temelie a afacerii lor.
Dacă vreţi să vă informaţi prietenii când e ziua voastră, puneţi doar ziua şi luna, fără anul naşterii.
3. Alegeţi-vă nume de utilizator şi parole diferite 
În zilele noastre nu mai este suficient să ai doar parole diferite: dacă ai acelaşi nume de utilizator pe mai multe site-uri, întreaga ta viaţă personală, profesională şi cea de cumpărător online poate fi trasată şi recreată din câţiva algoritmi simpli. Li s-a mai întâmplat şi altora.
4. Controlaţi câte date personale aveţi online
Majoritatea oamenilor nu ştiu nici măcar câte informaţii despre ei pot fi găsite din câteva clickuri. Verificaţi-vă situaţia. Există multe site-uri pe web unde datele voastre personale sunt stocate, copiate, agregate şi revândute. Renunţaţi la cât de multe site-uri de acest fel puteţi.
5.Mare atenţie la serviciile de geolocaţie
Smartphone-urile, aplicaţiile şi serviciile web marchează în mod frecvent poziţia voastră în timp. Încă nu cunoaştem toate implicaţiile acestor servicii asupra intimităţii şi este posibil să mai dureze până le vom afla. Deocamdată, gândiţi-vă de două ori cum folosiţi caracteristicile „Tocmai am intrat în restaurantul XYZ“. Şi dacă nu ştiţi ce înseamnă geolocaţie, închideţi imediat funcţia de pe telefon. Ca regulă primordială, nu ar trebui să lăsăm nişte terţi să colecteze informaţii despre noi fără să ştim despre ce fel de informaţii e vorba şi cum sunt colectate.
6. Maximizaţi nivelul de siguranţă al datelor din reţelele sociale
Setările de siguranţă devin din ce în ce mai greu de reglat. Preluaţi frâiele. Pentru Facebook, încercaţi la www.privacydefender.net un serviciu gratuit care rezolvă setările de confidenţialitate în două clickuri.
7. Închideţi conturile vechi
Dacă nu mai folosiţi Netlog, Twitter, Hi5, Facebook, Friendster sau MySpace, închideţi-vă conturile de acolo. O curăţenie digitală la anumite intervale de timp vă ajută să reduceţi cantitatea de informaţii personale vechi care plutesc în eter. Reducând amprenta voastră digitală, reduceţi riscul ca profilul vostru digital să fie construit, catalogat şi exploatat.
cafeluta.md
0