480

Pumnul în masă al României trezeşte Serbia la realitate.

Acordul privind minoritățile va fi semnat azi  
 

 
 
Belgradului i s-a transmis că, în drumul spre UE, trebuie să respecte drepturile minorităţii române. Protocolul între România şi Serbia privind protecţia drepturilor minorităţilor va fi semnat, la Bruxelles, în cursul zilei de azi, relatează mediafax.ro, care citează surse diplomatice.
 
DISCUȚII
Președintele Traian Băsescu și Boris Tadici, la Belgrad, în noiembrie 2011
Sursa: AGERPRES
prevnext

1


 
Forma finală a documentului a fost convenită azi-noapte. Din partea României va semna ambasadorul României la UE, Mihnea Motoc, iar din partea Serbiei va semna ambasadoarea la UE, Roksanda Ninčić.
 
Protocolul bilateral între România şi Serbia privind drepturile minorităţilor - document de a cărui semnare depinde poziţia Bucureştiului privind candidatura Serbiei la aderarea la Uniunea Europeană - era ieri în curs de negociere şi redactare, au declarat - pentru EVZ - surse diplomatice. România a blocat marţi, la Bruxelles, luarea unei decizii privind acordarea statutului oficial de candidat Serbiei şi o poate face din nou, azi şi mâine, la Consiliul European.
 
 
 
O frază-cheie

 

Potrivit surselor EVZ, negocierile privind protocolul bilateral, care este un text tehnic, se centrează asupra unei fraze-cheie: "Belgradul îi recunoaşte ca români pe etnicii din estul Serbiei, indiferent dacă aceştia se numesc ori sunt denumiţi români sau vlahi". Românii din estul Serbiei sunt cunoscuţi de autorităţile de la Belgrad sub denumirea de "vlahi", care, de fapt, este echivalent cu etnonimul "rumân" sau "român".

România a mai prezentat, marţi, la Consiliul Afaceri Generale, o declaraţie prin care a subliniat necesitatea implicării Comisiei Europene şi a Înaltului Reprezentant al OSCE pentru minorităţile naţionale - în monitorizarea eforturilor Serbiei pentru respectarea principiilor protecţiei minorităţilor, în conformitate cu standardele UE.

"Un pas care nu era necesar"

 
Corespondentul ziarului sârb "Politika" la Bucureşti, Milan Petrovici, ne-a declarat că poziţia României la Bruxelles a fost"o surpriză neplăcută pentru Europa, un pas care nu era necesar".

Potrivit lui Petrovici, preşedintele Traian Băsescu a promis la Belgrad, în noiembrie 2011, că nu va condiţiona sprijinul pentru aderarea Serbiei la UE de problema drepturilor mi­no­rităţilor. "Con­diţionarea, şantajul nu îşi au loc în relaţiile dintre România şi Serbia", a mai spus Petrovici.

"Îl asigur şi personal pe domnul preşedinte Tadici că România va susţine şi în con­tinuare, fără rezerve, avansul Serbiei către integrarea în Uniunea Europeană", declara Traian Băsescu, la Belgrad, după ce precizase însă anterior că vlahii "care se revendică a fi de origine română trebuie să aibă drepturile de a-şi menţine limba şi cultura respectate".

"Mă aştept să primim data pentru începerea negocierilor de aderare în viitorul apropiat.“


 
BORIS TADICI, preşedintele Serbiei
 


 
0