500

SECRETE din culise. Nicolae Andronic: Bacalu este omul lui Lucinschi, care are legaturi cu RUSIA

 
Veronica Bacalu a ajuns in functia de guvernator cu sustinerea lui Petru Lucinschi, iar fostul presedinte are legaturi stranse cu Federatia Rusa. Concluziile ii apartin lui Nicolae Andronic, fost vicepremier in guvernul Sturza. Andronic a declarat, intr-un interviu pentru ziarul Timpul, ca pozitia lui Mihai Ghimpu este una justificata si ca varianta ”Veronica Bacalu la presedintie” ar trebui analizata atent.
 
Intrebat daca exista vreun argument in favoarea candidaturii Veornicai Bacalu, Andronic a raspuns transant: ”Nu. Un exemplu bun este ex-premierul Ion Sturza, care nu a fost înaintat la aceasta functie deoarece el nu poate sa taca. Si acum el s-a pronuntat asupra candidaturii Bacalu, a declarat chiar ca aceasta ar fi basarabeanca, cuvânt interzis în timpul guvernarii sale. În plus, Bacalu a fost responsabila în ultimii ani de Uzbekistan si Turkmenistan, tari care nu au legatura cu FMI, si nu poti sa spui ca este un specialist atât de bun care poate lua decizii la nivel macro- si microeconomic”.
 
Totodata, liderul PPR spune ca Veronica Bacalu este omul lui Petru Lucinschi. ”Declaratiile anterioare despre Bacalu ale dlui Lucinschi demonstreaza ca influenta acestuia este destul de mare. Este foarte stranie declaratia juniorului Lucinschi care spune ca unii vad mâna lui Lucinschi în tot ce se întâmpla în RM. Nu vad mâna lui Lucinschi în faptul ca în aceasta noapte a fost frig, dar în jocurile de culise - da. Îl invit pe Chiril Lucinschi sa ridice arhivele de la TV7, sa vada felicitarea de anul trecut a lui Vlad Filat pentru Petru Lucinschi, când îi spune ca „noi mai avem cu dl Lucinschi sa punem tara la cale, trebuie sa ne întâlnim a doua zi”. Pentru mine, ca politician vechi, aceasta fraza înseamna foarte mult”, a povestit Andronic.
 
Acesta este ferm convins ca dna Bacalu a ajuns viceguvernator al BNM tot prin sustinerea fostului presedinte Petru Lucinschi. ”Talmaci aproape ca nu comunica deloc cu guvernarea de atunci. Când l-am întrebat de ce a tiparit moneda jubiliara înainte de aprobarea acesteia în Parlament, s-a suparat. A evitat controlul Parlamentului, nici rezerva de stat nu se stia în ce banca se afla. Bacalu nu putea fi numita acolo fara stirea lui Lucinschi. Legatura pe care o are Lucinschi cu Rusia ne face sa analizam candidatura Bacalu din mai multe puncte de vedere”, a punctat politicianul.
 
Totusi, Nicolae Andronic se declara optimist si spera ca inca mai sunt sanse ca presedintele sa fie ales, in actualul Parlament. ”Înca nu este târziu ca presedintele sa fie ales fara niste promisiuni exagerate pentru Igor Dodon si fara constrângerea PL-ului. Altfel, Alianta se va destrama. Dodon va face mereu declaratii contrar doctrinei ideologice a PL, dupa cum se spunea într-un cântec: „Lenin a murit, dar cauza lui a ramas”. Mai bine ramânea Lenin, si murea cauza”, conchide politicianul.
 
inprofunzime.md
 

0