664

Protest la Ministerul Sănătății: Vrem șeful înapoi! Usatâi: Nu!


Azi, 22 februarie, mai mulți medici de la spitalul de copii "Emilian Coțaga" din Chișinău au protestat în fața Ministerului Sănătății, cerând renumirea în funcție a directorului Gheorghe Grossu, demis ieri de ministrul sănătății, Andrei Usatâi. 

"Restabilire", au scandat medicii, spunând că directorul nu are nimic în comun cu moartea băiatului de 13 ani și că acesta nu este vinovat cu nimic. "Noi îl cunoaștem de mult timp, este un domn foarte bun, ne este ca un tată, un om cu mare experiență. Dânsul nu este vinovat, el nu a fost în sala de operații, nu e vinovat cu nimic", au declarat protestatarii.
 
Ministrul Sănătății a ieșit afară și a discutat cu medicii nemulțumiți. "Eu nu v-am spus că el e vinovat, dar copilul a murit. Directorul nu s-a întâlnit până astăzi cu părinții, nu a sigilat echipamentul, să nu fie utilizat pentru alți pacienți. Nu m-a informat nici pe mine despre acest caz. Vreți să continuie astfel situația... ca dvs, toată echipa spitalului de copii să fiți blamați din cauza unei proaste organizări? A avut loc un management deficitar. Dvs nu ați cunoscut un altfel de management și credeți că nu poate fi ceva mai bun. Azi va fi numit un director interimar. Aici trebuia de îmbunătățit lucrurile demult, este un sistem vechi, creat de mai bine de 10 ani, care pune la riscuri mari securitatea pacienților. Vom schimba lucrurile spre bine. Da, este un caz grav care trebuie să impulsioneze lucrurile", a mai spus oficialul. 

UNIMEDIA amintește că șeful Spitalului republican pentru copii „Emil Coțaga” din Chișinău, unde recent a decedat un băiat de 13 ani în urma unei intervenții chirurgicale, a fost demis de ministrul Sănătății. 

Ministrul a declarat că Gheorghe Grossu a admis mai multe încălcări de ordin procedural și deontologic: nu a fost sigilat echipamentul după incident, nu s-a discutat cu părinții, nu a fost suspendat imediat din funcție antesteziologul, nu au fost întocmite protocoale, etc. 

Băiatul a murit după o intervenție chirurgicală de extirpare a amigdalelor. Potrivit datelor preliminare, anestezicul folosit ar fi avut reacții adverse. Medicul care l-a administrat este suspendat din funcție până la terminarea anchetei. Acesta se declară nevinovat, spunând că a făcut totul ca la carte și este un caz unic când corpul copilului a dat reacții adverse neprevăzute. 

Procuratura a deschis un dosar penal pe acest caz.
 
unimedia.md

0