558

Apel din Parlamentul European către români și est europeni


Apel din Parlamentul European către români și est europeni: "Nu mai cumpărați produse olandeze!"
 

      Europarlamentarii PPE Sebastian Bodu si Jacek Saryusz-Wolski le cer cetățenilor din cele 12 state care au aderat la UE din 2004 sa boicoteze toate produsele provenite din Olanda ca urmare atitudinii Partidului pentru Libertate (PVV) și a lipsei reacțiilor guvernanților olandezi fata de site-ul xenofob la adresa muncitorilor est-europeni.
 
"Ne simțim profund lezați și chiar amenințați de atitudinea partidului olandez PVV, un susținător al Guvernului actual. Premierul olandez a refuzat să se dezică de site-ul anti-imigranti din Europa Centrala si de Est promovat de PVV si de politica acestui partid, în general", scriu cei doi eurodeputati într-o scrisoare comuna trimisă presei.
 
Sebastian Bodu  (europarlamentar PDL, membru al grupului PPE si vicepreședinte al Comisiei de Afaceri Juridice a PE) si Jacek Saryusz-Wolski (șeful delegației poloneze a grupului PPE din PE) considera ca Guvernul olandez trebuie sa primească un mesaj foarte clar din partea celor 100 de milioane de cetățeni europeni care au exact aceleași drepturi precum cei olandezi.
 
"Facem astfel apel la boicotarea tuturor produselor olandeze in toate cele 12 state ale UE devenite membre după 2004. Atunci când diplomația eșuează, este dreptul cetățenilor sa intervină in mod direct, prin mijloace democratice, precum dreptul consumatorului de a alege. Este nevoie sa dam un semnal unit Guvernului olandez si partidului radical căruia ii sunt tolerate acțiunile extremiste. Trebuie sa arătam Olandei ca are nevoie de noi la fel de mult cum noi avem nevoie sa aparținem spațiului comunitar", se arata în scrisoarea celor doi.
 
Fără Heineken, Lipton și Rexona
 
Sebastian Bodu si Jacek Saryusz-Wolski încurajează cetățenii din Europa Centrala si de Est sa verifice întotdeauna proveniența produselor pe care le cumpăra.
 
"Putem trai fără ele, mai ales ca altele, la fel de bune sunt disponibile oricând. Iată câteva din principalele produse olandeze pe care va invitam sa le ignorați pana când acest partid va fi izolat politic: Shell, Heineken, Dove, TNT, Amstel, Lipton, Rexona, Knorr, Axe, Wolters Kluwer, Tom Tom si lista rămâne deschisa. In acest fel poate reușim si o implicare a companiilor care produc si vând aceste produse in rezolvarea acestei probleme, implicare care ar fi trebuit, in mod normal, sa intervină de la primele derapaje", explica eurodeputatii. La lista prezentată de cei doi europarlamentari se adaugă lista legumelor olandeze ajunse pe piața românească și desigur celebrele flori aduse tot din Olanda. O verificare a etichetei privind proveniența legumelor și o selectare a acestora prin respingerea celor de origine olandeză va fi un semnal mult mai puternic pentru guvernul lui Mark Rutte decât orice declarație politică.
 
"Un boicot al produselor olandeze venit din partea a 100 de milioane de consumatori este răspunsul potrivit pentru extremismul promovat de Olanda. ş...ţ Va transmite un mesaj clar către Guvernul sau ca nu suntem cetățeni de mana a doua si, mai mult, ca noi contam. Dacă olandezii nu ne vor pe noi, nici noi nu vrem produsele lor", se mai precizează in textul europarlamentarilor.
 
Aceeștia le amintesc cetățenilor din Europa Centrala si de Est ca, vreme de aproape jumătate de secol, au trăit departe de Europa Occidentala. "Atunci cand Uniunea Europeana ne-a deschis larg bratele si ne-a primit, pe unii in 2004 si pe alții in 2007, după eforturi uriașe făcute pe drumul integrării, am crezut ca nu ne vom mai simți nicicând excluși, ca vom fi parte a unei mari familii cu care împărtășim aceleași valori si cu care vom împarți si bune si rele", spun cei doi in scrisoare.
 
Eurodeputatii vor dezbate in data de 13 martie, in cadrul următoarei lor sesiuni, la Strasbourg, problemele legate de site-ul creat de Partidul pentru Libertate (PVV) al lui Geert Wilders, care susține guvernul de coaliție condus de Mark Rutte. Parlamentul European a decis, joi, sa-l invite pe premierul olandez Mark Rutte pentru a explica poziția sa legata de site-ul extremei drepte, scrie AFP.
 
Federația olandeza a birourilor împotriva discriminării(LBA) a precizat miercuri ca a primit peste 3.000 de plângeri împotriva acestui site.
 
Premierul olandez Mark Rutte a rămas însă surd la apelul ambasadorilor tarilor din estul si din centrul Europei si a mai multor partide olandeze care i-au solicitat de condamne inițiativa PVV.
 
El a repetat ca guvernul nu va lua o poziție in ceea ce privește acest subiect, susținând ca site-ul este cel al unui partid, si nu al guvernului.
 
Comisia Europeana a denunțat site-ul, considerând ca este împotriva principiilor libertății de circulație pe continent, dar precizase ca nu va declanșa o procedura de infringement împotriva Olandei.
 
PVV, care susține guvernul minoritar de centru-dreapta a lui Mark Rutte in parlament, unde are 24 de deputați dintr-un total de 150, este notoriu prin pozițiile sale eurosceptice si criticile virulente la adresa ajutoarelor acordate Greciei.
0