3039

Stratfor: Moldova va rămâne în fundătură până când cineva va înfrunta Rusia

Foto: stratfor.com
"Impasul politic, teritorial şi geopolitic al Republicii Moldova, va continua până când o putere externă nu va fi în stare să dea piept cu Federația Rusă, mai degrabă prin "hard power", decât "soft power". Însă acest scenariu este puțin probabil să se întâmple în viitorul apropiat sau mediu". De această părere sunt experții STRATFOR, agenție specializată în analiză geopolitică și investigații.

"Fostele state sovietice din Europa de Est - Ucraina, Belarus şi Moldova – au o importanță deosebită pentru Rusia, din diverse motive, inclusiv localizarea geografică şi relaţiile economice. În mare parte toate aceste state cooperează cu Moscova, însă nivelul de cooperare variază. Republica Moldova este o ţară cu teritoriu divizat. O parte este atașată puterilor occidentale, iar cealaltă parte Moscovei. Este foarte probabil să rămână într-o paralizie politică", consideră experții de la STRATFOR.

Potrivit acestora, "amplasarea geografică a Republicii Moldova o face importantă pentru Federația Rusă. Țara situată între Carpaţi şi Marea Neagră este un traseu tradiţional pentru invazii din sud-vest şi statele balcanice. Moldova se află aproape de portul strategic Odesa și Peninsula Crimeea, unde staționează Flota Rusă a Mării Negre şi serveşte drept un segment al reţelei de tranzit al resurselor energetice către Europa şi Turcia".

Relațiile politice cu Federația Rusă se observă atât în stânga eșichierului, cât și în dreapta acestuia. Potrivit experților STRATFOR, "fostul preşedintele al Republicii Moldova, Vladimir Voronin, şi Partidul Comuniştilor sunt intr-un parteneriat cu Federația Rusă. Moscova are, de asemenea, legături cu liderii Alianţei pentru Integrare Europeană (AIE), inclusiv cu prim-ministrul moldovean Vlad Filat şi preşedintele interimar Marian Lupu.

"Obiectivele Rusiei pentru anul 2012 sunt de a-și îmbunătăţi pozițiile în Republica Moldova prin consolidarea Partidului Comuniștilor şi formarea unei relații separate cu liderii şi membrii AIE. Chiar dacă Federația Rusă nu va putea să-i ajute pe comunişti să revină la putere, Moscova cel puţin va încerca să lase Moldova divizată, iar pe AIE incapabilă de a alege un preşedinte orientat spre occident. Rusia ar putea realiza acest scenariu prin obstrucționarea procesului politic şi blocarea negocierilor dintre Moldova şi Transnistria. Autoritățile ruse, de asemenea, doresc să-și menţină prezenţa militară şi influenţa politică în Transnistria, dar şi să pregătească terenul pentru posibila integrare a Republicii Moldova în Uniunea Eurasiatică", mai scriu analiștii de la STRATFOR.

Aceștia spun că "asemeni Ucrainei, Republica Moldova este slabă şi divizată. Spre deosebire de Ucraina, Republica Moldova nu are legături tradiţionale, etnice cu Rusia. Țara, din punct de vedere etnic şi lingvistic, este română. Această caracteristică, împreună cu mici dimensiuni ale statului şi amplasarea sa strategică sunt factorii principali ai slăbiciunii statului şi capacității sale de a balansa între puterile externe".

"O altă putere externă, pe lîngă Rusia, care are interese în Republica Moldova este România. Nu doar pentru că Republica Moldova şi România au legături etnice şi lingvistice comune, dar, de asemenea, prin faptul că teritoriul Republicii Moldova şi Transnistriei, dar şi unele regiuni de vest ale Ucrainei, au aparţinut regiunii istorice românești Moldova înainte ca Rusia să anexeze Basarabia.

Cu toate acestea, România nu este suficient de puternică militar pentru a ține fața Rusiei. Iar dat fiind faptul că Republica Moldova este cea mai săracă ţară din Europa, unde există prezența militară și influenţa considerabilă a Rusiei, perspectivele sale de aderare la UE într-un viitor apropiat sunt puţin probabile", se mai spune în articolul publicat de STRATFOR.

Sursa: UNIMEDIA

0