Conferinţa de Securitate de la München
Sala de dezbateri de la Conferinţa de Securitate de la München
Conferinţa de Securitate de la München, cea mai importantă reuniune internaţională de acest tip, a debutat cu dezbateri despre rolul Germaniei în Europa şi în lume şi cu analizarea relaţiilor transatlantice şi a celor dintre NATO şi Rusia. Alte teme care domină evenimentul sunt dosarul nuclear iranian şi situaţia din Orientul Mijlociu.
Europa este şi va rămâne cel mai important aliat al Americii - acesta a fost mesajul transmis sâmbătă în capitala Bavariei de secretarul de stat american Hillary Clinton. Ea a adăugat că relaţiile transatlantice sunt mai strânse ca oricând.
Aceste clarificări au fost necesare pe fondul temerilor UE că SUA vor neglija acest continent, după anunţata schimbare a strategiei de securitate, cu orientarea mai mare spre Asia şi retragerea a 7000 din soldaţii americani staţionaţi în Europa.
"Oriunde în lume întreprindem eforturi de împiedicare a răspândirii armelor nucleare, de combatere a bolilor sau de sprijinire a tranziţiilor spre democraţie, lucrăm împreună cu prietenii noştri din Europa. Comunitatea transatlantică nu a fost de altfel nicicând atât de strâns unită în încercarea de a face faţă provocărilor unei lumi complexe, periculoase şi mereu în schimbare", a punctat şefa diplomaţiei de la Washington.
Hillary Clinton, în timpul discursului din capitala Bavariei
Afirmaţiile doamnei Clinton au fost întărite de secretarul american al apărării, Leon Panetta, care a dat asigurări că amprenta militară americană va rămâne mai mare în Europa decât în orice alte regiuni ale lumii. Şeful Pentagonului a vorbit despre un parteneriat strategic de durată cu Europa, aliatul cel mai apreciat al Washingtonului pe toate nivelurile: politic, diplomatic şi militar.
"Ne vom spori prezenţa în regiunea Asia-Pacific şi în Orientul Mijlociu, unde credem că se află cele mai mari provocări şi oportunităţi ale secolului al 21-lea", a declarat Panetta. El a adăugat însă că SUA îşi vor menţine o prezenţă militară robustă în Europa şi în alte părţi ale lumii, consolidând actualele alianţe şi utilizând un sistem de rotaţie a trupelor, pentru a facilita desfăşurări de forţe şi în zone precum America Latină sau Africa.