3540

Экстренная служба 112 в Молдове


112, sos

Apelurile de urgenţă în reţelele publice de telefonie vor parveni prin intermediul unui singur număr - 112
 
Chişinău, 2 feb. /MOLDPRES/. În Moldova va fi implementat Sistemul naţional unic pentru apeluri de urgenţă. Ministerul Tehnologiei Informaţiei şi Comunicaţiilor (MTIC) a definitivat un proiect de lege în acest sens, pe care îl va prezenta Guvernului pentru aprobare şi promovare în Parlament, transmite MOLDPRES.
 
Documentul prevede ca toate apelurile de urgenţă în reţelele publice de telefonie să fie realizate prin intermediul unui singur număr - 112. Serviciul 112 presupune preluarea apelurilor de urgenţă de la cetăţeni şi alertarea echipelor operative de urgenţă specializate în vederea asigurării unei reacţii imediate, uniforme şi unitare pentru soluţionarea situaţiilor în care este ameninţată viaţa, integritatea ori sănătatea populaţiei, ordinea publică, proprietatea publică şi privată ori mediul.

Potrivit lui Sergiu Florea, consultant principal la MTIC, introducerea sistemului respectiv va impune operatorilor de telefonie obligativitatea de a utiliza numărul unic de urgenţă 112, care va fi prestat gratuit.
 
În prezent, în ţară activează, în mod independent, servicii operative de urgenţă care funcţionează pe principii organizatorice diferite şi care nu dispun de o platformă tehnologică modernă de prelucrare a informaţiei şi de comunicaţii fiabile.
 
Serviciul de urgenţă 112 este preluat după modelul ţărilor-membre ale UE şi se înscrie în procesul de racordare a legislaţiei naţionale la cea europeană, notează MOLDPRES.

----------
 А что конкретно сделано?

0