468

Suedia va oferi suport R. Moldova pe calea integrării europene


Suedia va oferi suport Republicii Moldova pe calea integrării europene şi a selectat Chişinăul drept partener prioritar de cooperare în 2012. 
 
Afirmaţiile au fost făcute astăzi de Per Westerberg, Preşedintele Parlamentului Regatului Suediei în cadrul unui briefing susţinut împreună cu preşedintele interimar Marian Lupu, informează MOLDPRES.
 
Potrivit lui Lupu, în anul curent R. Moldova va avea un parteneriat privilegiat cu Parlamentul Suediei. "Regatului Suediei va acorda suport RM pentru următorii ani în valoare de 50 mln de euro", a spus Lupu. El a adăugat că în cadrul vizitei oficialului suedez în RM au fost puse în discuţie subiecte ce ţin de priorităţile de integrare a Moldovei în UE, cooperare interparlamentară între cele două state şi dinamica conflictului transnistrean.
 
Per Westerberg, Preşedintele Parlamentului Regatului Suediei, a felicitat autorităţile de la Chişinău pentru succesul obţinut, Moldova fiind prima la capitolul democraţie în rîndul ţărilor din fostul spaţiu sovietic. "Noi sperăm că R. Moldova va deveni în scurt timp ţară membră a UE, pentru că este şi în interesul Uniunii să se extindă spre est. Şi Suedia a fost o ţară aflată între est şi vest, şi cred că avem multe de învăţat unii de la alţii", a menţionat Westerberg.
 
În zilele de 30 şi 31 ianuarie, Preşedintele Parlamentului (Riksdag-ului) Regatului Suediei, Per Westerberg, însoţit de o delegaţie parlamentară, efectuează o vizită oficială în Republica Moldova. În seara zilei de astăzi, membrii delegaţiei au avut o întrevedere cu preşedintele Parlamentului, Marian Lupu, şi vor mai avea întrevederi cu Vlad Filat, Prim-ministru al Republicii Moldova, şi cu Iurie Leancă, viceprim-ministru, ministru al Afacerilor Externe şi Integrării Europene, notează MOLDPRES.
 
point.md
0