480

Roşca vrea capul lui Tănase



Iurie Roşca, ex-preşedinte al Partidului Popular Creştin Democrat (PPCD), membru al Comitetului pentru Apărarea Constituţiei şi Democraţiei, i-a expediat o scrisoare deschisă Preşedintelui Curţii Constituţionale, Alexandru Tănase, prin care-i propune să demisioneze.  
 
După cum relatează  TRIBUNA, Iurie Roşca susţine că „în Republica Moldova s-a produs uzurparea puterii de stat”, iar „acţiunile de uzurpare a puterii de stat, întreprinse de conducătorii celor trei partide aflate la putere, au vizat în mod direct şi subordonarea Curţii Constituţionale, care trebuie să fie, potrivit articolului 134 din Legea Fundamentală, independentă de orice altă autoritate publică”.
 
Ex-liderul PPCD afirmă  că atît numirea în funcţie a lui Alexandru Tănase, cît şi modul de obţinere a voturilor majorităţii membrilor Curţii Constituţionale „trezeşte suspiciunea că este vorba de influenţe de ordin politic”.
„Întreaga operaţiune de amînare la nesfîrşit a procedurii de alegere a preşedintelui republicii cu participarea dumneavoastră nemijlocită la extinderea nelegitimă a mandatului actualului legislativ demonstrează existenţa unei complicităţi  directe la crima de uzurpare a puterii de stat”, susţine Iurie Roşca.
 
Politicianul susţine că, „în această situaţie, cînd criza politică provocată de alianţa de guvernămînt creează tensiuni din ce în ce mai puternice în societate, Comitetul pentru Apărarea Constituţiei şi Democraţiei a recurs la organizarea unor întruniri de protest non-stop, prin care cere încetarea uzurpării puterii de stat şi organizarea de alegeri libere”.
 
„Ca precondiţie pentru un proces electoral corect şi relevant se impune demontarea instrumentelor de uzurpare a puterii. Iată de ce Vă cerem să vă daţi demisia din funcţia de Preşedinte şi de judecător la Curtea Constituţională. Altminteri, după ce se va produce succesiunea la guvernare riscaţi să daţi explicaţii în faţa procurorilor pentru complicitate la crima de uzurpare a puterii de stat”, mai afirmă el.
 
tribuna.md
0