466

Ghimpu: „În caz de noi alegeri, va renunța și al treilea la funcții de dragul Alianței?”


 
Intenția de a organiza un nou Referendum pentru modificarea Constituției a fost anunțată, însă o decizie finală în acest sens abia urmează să fie luată. Între timp, în presă se vehiculează ipoteza potrivit căreia liderul PLDM, Vlad Filat, ar putea propune în cadrul ședinței Consiliului AIE de joi, 27 ianuarie, să se renunțe la ideea de organizare a referendumului. O decizie finală va fi anunțată cel târziu la începutul lunii februarie.


Și președintele PL a menționat în cadrul emisiunii „În oglindă” de la EuroTV că un partid din Alianță stă la dubii.

„La ziua de astăzi, nu pot să spun că decizia este susținută de toți. Însă, am decis cu toții să mergem înainte. Sincer, mă pun pe gânduri aceste declarații ale analiștilor politici, aceste ieșiri ale lui Dodon - oare ce scopuri urmăresc? Referendumul va reuși dacă nu dăm înapoi. Sper să nu se întâmple acest lucru”, a spus Mihai Ghimpu.


Acesta a subliniat că dacă referendumul nu trece, președintele nu va fi ales de către actualul Parlament și vor avea loc din nou alegeri anticipate. În context, liberalul a spus: „Aș vrea să văd. Dacă vine încă o rotație, va accepta și al treilea să renunțe la funcții de dragul Alianței?”.
 
UNIMEDIA amintește că în timpul AIE-1, funcția de prim-ministru a fost deținută de către liberal-democratul Vlad Filat, funcțiile de speaker și președinte interimar i-au revenit liberalului Mihai Ghimpu, liderul AMN, Serafim Urecheanu a fost prim-vicepreşedintele Parlamentului, iar democratul Marian Lupu, căruia i-a revenit postul de șef al statului a rămas fără funcții. În cadrul AIE-2, „rolurile” s-au schimbat între Ghimpu și Lupu.

Precizăm că Vlad Filat, exprimându-și poziția proprie, nu a întregii Alianțe; a spus că nu au fost epuizate toate căile posibile pentru a-i convinge pe cei 62 de deputați necomuniști să voteze președintele țării. Liberal-democratul a menționat că potrivit poziției AIE că nu mai există nicio șansă. Și democratul Dumitru Diacov a căzut de acord că inițiativa de organizare a unui nou referendum este una pripită și că ar fi nevoie de mai discutat la acest subiect.
 
unimedia

0