538

(Video) Moldovenii care fac spectacol la Cirque du Soleil

 
Acrobații Veaceslav Cebanu, Oleg Juruc și Alexandru Cibotari colindă de câțiva ani lumea în lung și în lat împreună cu trupa celui mai renumit circ din lume. 
Mod de viaţă nomad, mii de spectatori şi ovaţii, tinerii speră ca într-o zi vor da spectacole şi la ei în ţară.
Veaceslav Cebanu (27 de ani) este din Chişinău şi de mai bine de cinci ani face parte din echipa acrobaţilor de la Cirque du Soleil. A început să lucreze la circ încă în Republica Moldova, însă din cauza lipsurilor financiare, la doar 19 ani, a hotărât să plece peste hotare, iar acum trăieşte visul pe care voia să-l realizeze în ţară. Pentru că circul de la Chişinău e închis de şapte ani, i-a rămas doar să spere că într-o zi va fi aplaudat şi de moldoveni.
 
Împreună cu Cirque du Soleil, tânărul a avut turnee prin toată Europa şi a lăsat cu gura căscată mii de oameni, care nu şi-ar pune niciodată viaţa în pericol aşa cum o face el la fiecare reprezentaţie. „O perioadă am lucrat la spectacolul Alegria, iar acum sunt la show-ul Totem în calitate de acrobat, russian bar porter. Toţi cei care văd exerciţiile noastre la bară sunt uimiţi şi ne admiră pentru ceea ce facem, dar, cu părere de rău, mulţi dintre ei nici nu ştiu unde se află ţara noastră", regretă Veaceslav.
 
„Nu avem dreptul la greșeli. Muncim zilnic, câteva ore pe zi, pentru a face un spectacol perfect, însă pe scenă se poate întâmpla orice". 
Veaceslav Cebanu, acrobat
 
VEDETE ÎN STRĂINĂTATE, NECUNOSCUŢI ACASĂ 
 
Artistul este îndrăgostit de meseria sa, deşi culisele circului ascund multe căzături dureroare şi antrenamente extenuante. „Arena este locul unde îmi exprim sentimentele. Este un rendez-vous între artist-emoţii- energie-mister şi spectatori", mărturiseşte gimnastul. Chiar dacă se simte împlinit datorită succesului de care se bucură peste hotare, el spune că nu trece o zi fără să se gândească la patria sa. „În Moldova vin doar o dată pe an. Cel mai mult îmi lipsesc părinţii şi prietenii. M-aş bucura mult dacă aş avea posibilitatea să-mi prezint spectacolele pe arena circului din Chişinău", visează acrobatul.
 
Pentru că nu avea niciun viitor pe arena circului de la noi, şi Oleg Juruc (24 de ani) a plecat din Moldova. După sute de ore de repetiţii, tânărul a ajuns să evolueze în spectacolul Alegria, aflat într-un turneu în Europa. Se învârte într-o roată imensă numită «german wheel» - un număr care necesită mult antrenament şi concentrare. A fost în Germania, Austria, Spania, Portugalia. Este aşteptat în Marea Britanie, Irlanda, Belgia, Grecia, Turcia şi Israel.
 
La fiecare zece săptămâni de turneu are alte două libere, dar nu reuşeşte să meargă acasă pentru că locuieşte de opt ani cu familia la Las Vegas. „Acum călătoresc cu soţia Diana şi feciorul Nicolae, care mă ajută să zâmbesc mai mult pe scenă. Totuşi, mi-e dor de casă şi de prietenii mei din Moldova. Aş vrea să pot ieşi pe arena circului din ţară, sper că-şi va deschide cândva uşile", se destăinuie Oleg. În străinătate, este recunoscut cu uşurinţă pe străzi ca o adevărată vedetă. „ E foarte greu să te plimbi prin oraş cu o haină pe care scrie Cirque du Soleil şi să scapi fără zeci de poze, întrebări şi laude", povesteşte artistul. Pe lângă admiraţia publicului, şi remunerarea este pe măsura riscurilor la care se expune zi de zi. „Salariul minim pe care-l primesc artiştii poate fi şi de 6.000 de dolari, dar asta pentru că ne punem viața în pericol. Cazarea, asigurarea și și deplasările sunt asigurate de organizatori“, explică tânărul.
 
„Fiecare artist are câteva bilete gratuite. Indiferent în ce țară sunt, le ofer moldovenilor pe care îi cunosc acolo, ca să vină la circ“. 

Oleg Juruc, acrobat
 
„Arena îmi dă multă energie" 
 
Spre deosebire de colegii săi din Europa, Alexandru Cibotari (27 de ani) face parte din spectacolul Cirque du Soleil Mystere, de la Las Vegas. Şcolit la liceul „Iulia Haşdeu", tânărul a făcut gimnastică la clubul sportiv Olimpia şi acrobatică la o şcoală din Capitală. Ulterior, el a primit o propunere care i-a asigurat succesul dorit. „Am semnat un contract în Anglia în calitate de acrobat la circul Blackpool Tower Circus.
 
Următorul contract a fost în Franţa la Cirque Pinder. În 2003, când am venit în SUA, am trimis un video la Cirque du Soleil şi am fost acceptat", povesteşte artistul. Acum Alexandru face acrobaţii la basculă. „Arena este pentru mine sensul vieţii, locul unde îmi realizez visele şi unde acumulez energie", mărturiseşte bărbatul. „Se mai întâmplă să te accidentezi în timpul prezentării, dar trebuie să termini numărul fără ca lumea să-şi dea seama că ai greşit", mai spune Alexandru.
 
„Arena e sensul vieții mele, locul unde îmi realizez visele și acumulez energie datorită spectatorilor. În viitor, aș vrea să am show-ul meu“. Alexandru Cibotari, acrobat.
 


point.md

0