602

PL vrea un președinte mai tânăr și ales cu mai puține voturi

Deși liderii AIE nu au venit încă cu o poziție comună referitor la modificările constituționale concrete ce urmează a fi operate prin referendumul din primăvară, Partidul Liberal și-a făcut deja publică propria viziune la acest capitol. Ieri, fracţiunea parlamentară a Partidului Liberal a organizat consultări şi discuţii cu specialişti în drept constituţional pe marginea modificărilor din Constituţie, ce urmează a fi operate prin referendum. 

Liberalii au venit cu 3 modificări esențiale, inspirându-se din modelul constituției germane. Aceștia propun reducerea vârstei candidatului la funcția de președinte, alegerea șefului statului cu majoritatea absolută de voturi și înaintarea candidaturi prim-ministrului de către Parlament, astfel reducând din competența președintelui țării. 

 
Astfel, conform propunerilor PL, candidatul la funcția de șef al statului trebuie ales cu 51 voturi în tururile I și II, iar în turul III - cu majoritatea voturilor celor participanți la votare, transmite tv7.md. De asemenea, PL consideră că trebuie să avem președinte mai tânăr și propune reducerea vârstei candidaților de la 40 la 35 ani. Totodată, liberalii susțin că prim-ministrul trebuie să fie desemnat de președinte, la propunerea majorității parlamentare.

Pe de altă parte, liderul PLDM, Vlad Filat pare să nu fie de acord cu procedura de alegere a președintelui, propusă de liberali. „Ce fel de mandat poate avea un președinte ales cu 35 voturi?”, s-a întrebat acesta în cadrul unei emisiuni televizate, lăsând să înțeleagă că un șef al statului ales cu mai puțin de 51 de voturi trebuie să aibă și mai puține competențe. „Noi nu vom inventa apa caldă moldovenească, vom merge pe modele deja existente”, a mai spus el.

Potrivit lui Filat, și experții PLDM muncesc asupra unei expertize profunde a tot ce înseamnă reformă constituțională, însă nu se grăbesc să o facă publică. „În urma acestei expertize vom veni cu propuneri concrete de modificare a Costituției și a actelor legislative, care au menirea să transforme regimul de guvernare în Republicii Moldova în unul autentic parlamentar așa cum au anunțat liderii AIE", a spus liberal-democratul, subliniind că în proces vor fi antrenați și experți internaționali.

Filat a menționat că publică trebuie făcută poziția AIE, și nu a fiecărui partid în parte. „De fapt, am convenit că vom veni cu o viziune comună cu privire la modificările în Constituția Republicii Moldova. Dacă liberalii și-a făcut public poziția este un punctul lor de vedere. După ce vom găsi un punct de vedere comun îl vom face public. Nu vom veni să prezentăm poziția partidului nostru”, a adăugat acesta.

UNIMEDIA precizează că liderii AIE au convenit că vor organiza un referendum constituțional, pentru a simplifica procedura de alegere a șefului statului și consolidarea sistemului parlamentar autentic. Acesta presupune reducerea competențelor președintelui.
 
unimedia.md
0