455

Cu barba în politică






Un chişinăuean a decis să nu-şi radă barba până când Republica Moldova nu va avea preşedinte
 
Ion Gherciu, de 69 de ani, nu-şi tunde barba din 16 decembrie, când a eşuat încercarea de alegere a preşedintelui. Acesta s-a pornit spre baie, dar peste câteva clipe s-a întors şi i-a spus soţiei: „Nu-mi rad barba până nu va fi ales preşedintele!”.
 
Ion Gherciu, dezmierdat de soţie Spiridonîci, s-a supărat rău pe politicieni. „Am mers de fiecare dată la alegeri. Comuniştii îşi făceau de cap şi m-am bucurat că au venit oameni noi, mai deştepţi, la putere. Dar ce fac ei acum? În loc să se gândească la alegători, îşi apără propriile afaceri. Îşi bat conştient joc de noi”, se revoltă acesta. Soţia Nadea, căreia el i se adresează cu Nadejda Petrovna, cea de-a treia soţie a lui nea Ion, care e şi cu 13 ani mai tânără decât el, nu s-a arătat încântată de ideea soţului. E oarecum îngrijorată de el din ziua în care „i-a intrat politica” în barbă.
 
„Acum totul depinde de politicieni”
 
„Dacă le vor da oamenilor motorină sau, mai ştiu eu, alte ajutoare, vor ieşi la referendum şi la votare, dacă nu, nu”, reflectează bărbatul. „Şi soţia vine de la lucru plină de nervi că ne vede o lume întreagă că stăm fără preşedinte. Iar ei stau ca trei crai! Filat pare un pic mai deştept, dar nu înţelegem întotdeauna ce joc face. Au promis să creeze condiţii ca tinerii să rămână în ţară. Au promis că vor face tot posibilul pentru a ne integra în UE. Unde am ajuns?… Hm!”, se scarpină în barbă pensionarul.
 
Mai târziu, aflăm că în primele trei luni, cât perii sunt ţepoşi, aceasta „muşcă”. Apoi devine suportabilă.
Pe moment, nea Ion îl vede în funcţia de preşedinte pe Oazu Nantoi, dar presimte că va fi din nou dezamăgit. „Iaca, să-mi spuneţi şi Dumneavoastră, de ce nu le convine acest om? Ce nu le place la el? E un politician chibzuit, cu experienţă. Cât timp vom mai sta ca o turmă de oi fără cioban?”, ne întreabă din nou bărbatul.
„Credeţi că arătaţi mai bine aşa sau fără barbă”, facem o încercare de a devia discuţia de la temele politice. „Asta trebuie s-o spună femeile. Acum mă uit mai rar în oglindă. Dacă nu mă alungă soţia din casă, e bine, ori s-a deprins deja, că de sărutat, ştii, nu ne prea sărutăm acum, la bătrâneţe”, mărturiseşte bărbatul. „Dacă vor alege preşedintele, voi rade barba, dar voi păstra mustaţa. Acum totul depinde de ei”, adaugă el.
 
Mascaradă politică
 
Despre Ion Gherciu ar mai trebui să spunem că a lucrat timp de 35 de ani în poliţie şi a luptat în Războiul de pe Nistru. Cu noua ţinută a bunelului încearcă să se obişnuiască şi nepoţica, Zamfira, care va împlini în curând trei ani. Copilul se teme de Moş Crăciun, iar bunelul i-a spus că anul acesta, graţie celor pe care i-a votat, el este Moş Crăciun şi i-a permis să-l tragă de barbă. Nu exclude că şi la sfârşitul lui 2012 ar putea juca acest rol, cu o barbă mai lungă, dar speră că nu va ajunge să-şi sperie nepoata. „Mama mea, pe care de asemenea o chema Zamfira, spunea deseori că atunci când banul va stăpâni lumea, însuşi necuratul va pune stăpânire pe ea.
 
Sperăm că politicienii noştri vor înceta să se gândească la interesele celor care îi înconjoară şi vor începe să se preocupe şi de noi, oamenii care i-am ales. Să creeze locuri de muncă, tinerii să nu plece din ţară, să nu rămânem numai cu bătrânii. Uitaţi-vă câte crime se comit. Acestea s-au săvârşit întotdeauna, oamenii rămân oameni, dar nu erau atât de mulţi copii implicaţi în ele. Acum nu au spijin, nu au cine să-i îndrume pe calea cea dreaptă. Ar trebui, în sfârşit, să conştientizăm acest pericol”, ne mai spune la despărţire fostul poliţist.
 
jurnal

0