445

Filat: Justiția coruptă - cea mai mare nereușită a guvernului în 2011


   

Justiția din Republica Moldova continuă să fie principala piedică în dezvoltarea economică a țării, iar prezența judecătorilor corupți în instanțe reprezință principala nereușită a guvernului în 2011.


Declarații în acest sens au fost făcut de către premierul Vlad Filat, care a prezentat astăzi Raportul de activitate al Guvernului la un an de la investire.


„Această irealizare s-a simțit în special în timpul atacurilor raider, atunci când justiția a acționat ca un complice al infractorilor. Avem și alte situații de mare anvergură care continuă să se întâmple din cauza acestui sistemul nefuncțional a justiției și care afectează cetățenii, imaginea țări și proiectele de atragere a investițiilor”, a declarat Filat. 

Premierul afirmă că reforma justiției este provocarea principală a guvernului în 2012. 


„În 2011 s-a reușit aprobarea unanimă a proiectului de reformă care va costa 150 de mln de euro și va fi finalizat în 2016. Am reușit să atragem deja 50% din aceste resurse, am reușit lichidarea instanțelor specializate care au preclitat economia și care continuă să creeze probleme. În 2012, vom duce luptă totală împotriva corupției în justiție, împotriva abuzurilor asupra oamenilor de afaceri din partea judecătorilor corupți”, a promis Filat.


Totodată, el a precizat că printre priorități se numără și procesul de reformă la mai multe instituții, precum CCCEC, MAI, dar și la Procuratura Generală. 


„În perioada imediat următoare trebuie să avem decizia finală referitor la CCCEC. Cert este că după reformare, centrul va avea în competență doar combaterea corupției, iar celelalte atribuții vor fi preluate de alte instituții”, a dăugat șeful Cabinetului de miniștri.


Printre realizările guvernului în 2011, Filat a remarcat obținerea unei creșteri economice de 6,7% în primele 9 luni, creșterea exporturilor cu 62% și a investițiilor cu 9,2%, scăderea nivelului sărăciei. 


„A fost un an cu adevărat deloc ușor. Guvernul a făcut față provocărilor și în mare parte și-a atins obiectivele. Neajunsurile vor fi luate în considerare în 2012. În acest an vom avea rezultate mult mai palpabile și și care vor fi simțite de moldoveni”, a mai spus Vlad Filat.
 
jurnal

0