602

Guvernarea s-a înglodat și cere ajutorul populației!


După ce au încercat de nenumărate ori să aleagă președintele țării, liderii Alianței pentru Integrare Europeană au ajuns la concluzia că nu mai au decât o singură soluție - modificarea Constituției. 
 
Iar asta doar cu ajutorul cetățenilor. Anunțul a fost făcut ieri de către Vlad Filat, Marian Lupu și Mihai Ghimpu. Aceștia spun că vor organiza un referendum Constituțional, cel mai probabil, în luna aprilie. Cetățenii vor fi invitați la urne să voteze pentru schimbarea unor prevederi din Constituție ce vizează alegerea președintelui. Dacă propunerile vor fi susținute de populație, președintele țării ar urma să fie ales într-o lună de zile după exercitarea votului alegătorilor. 
 
Potrivit primelor declarații, principalele modificări pe care și le dorește coaliția de guvernare țin de o formulă care ar permite alegerea președintelui în orice condiție. "Încă nu am discutat detaliile, dar această idee va viza reducerea numărului de voturi (61) pentru a alege președintele țării", a declarat Marian Lupu ieri.
 
Președintele fracțiunii PLDM, Valeriu Streleț, a declarat în cadrul emisiunii Replica de la PrimeTV că AIE discută despre oferta pe care o va face cetățenilor. "Discutăm despre formula pentru alegerea președintelui. Se analizează opțiunea cu reducerea pragului de la 61 până la majoritatea parlamentară (51) în câteva trepte", a spus acesta.  

Dumitru Diacov, președintele de onoare al PD, spune că țara nu poate fi aruncată în alegeri anticipate fără a găsi întâi o soluție. "Sondajele demonstrează că după alegeri vom ajunge în aceeași situație mizerabilă. Nu ne putem permite să continuăm ciclul. Trebuie să deblocăm Constituția. Eu înțeleg că e la limita corectitudinii, dar acest apel pentru Referendum este o ultimă speranță ca să aducem țara pe direcția corectă, la stabilitate. Va trebui să le explicăm cetățenilor foarte bine mesajul acestei campanii. AIE încă nu a decis dacă va exista un prag de validare al Referendumului. Vom mai discuta la acest subiect", a spus sursa.  


Prim-vicepreședintele PL, Ion Hadârcă, s-a arătat încrezător că AIE poate scoate un rezultat bun la referendum, pentru ca, ulterior, situația politică să fie deblocată, iar președintele să fie ales.  

În opinia lui Igor Dodon, simplificarea procedurii de alegere a şefului statului este binevenită, dar pentru legislatura viitoare şi doar în cazul în care competenţele şefului statului vor fi reduse. Comuniștii au declarat că AIE uzurpează puterea în stat.  


UNIMEDIA amintește că, de mai bine de 2 ani președintele țării nu poate fi ales. În primul caz, în anul 2009, partidele democratice nu au votat pentru candidatura propusă de PCRM. Ulterior, comuniștii au refuzat să susțină candidatul AIE. Astfel, niciunul dintre candidați nu a întrunit 61 de voturi pentru a fi ales președinte. Potrivit AIE, validarea Referendumului ar permite reducerea pragului de 61 de voturi și, în final, deblocarea situației politice. Totodată, coaliția de guvernare și-ar dori ca în urma Referendumului R. Moldova să aibă un model de guvernare autentic european. 
 
point.md
0