484

Tănase explică decizia Curții Constituționale


Foto: UNIMEDIA/Igor Vrabie
Protecția constituțională a votului secret se extinde de la primirea buletinului de vot până la plasarea buletinului de vot în urna de vot sigilată. Cu această precizare a venit Curtea Constituțională astăzi, când a constatat că alegerile prezidențiale ordinare din 16 decembrie au fost neconstituționale.  

Astfel, faptul că deputații și-au afișat buletinele de vot la ieșirea din cabina de vot și înainte dea introduce buletinul în urnă constituie o încălcare flagrantă a art.78 din Legea Supremă, care prevede că preşedintele Republicii Moldova se alege de către Parlament prin vot secret.

„Am fost sesizați ca să stabilim până unde ajunge protecţia votului secret. Noi am stabilit exact până unde ajunge - până la introducerea buletinului în urna de vot”, explică președintele Curții Constituționale, Alexandru Tănase. 

Cât privește consecințele violării art.78, CC a stabilit că încălcările trebuie să fie de o amploare, care să determine invalidarea scrutinului. „Dacă din 80 de deputați, numai 3 vor prezenta buletinul de vot, noi nu putem impune sancțini, nu suntem procurori. Ține de responsabilitatea fiecărui deputat”, a subliniat Tănase.

Astfel, Curtea a reţinut că, prin amploarea lor, încălcările admise la 16 decembrie au fost de natură să influenţeze decisiv rezultatele finale ale alegerilor ordinare pentru funcţia de Preşedinte al Republicii Moldova.

„Noi nu avem niciun temei să credem că deputații și-au exprimat liber opțiunea de vot”, spune președintele CC.

De asemenea, Curtea a constatat că secretul votului nu este numai un drept fundamental, dar, de asemenea, o obligaţie.  Astfel, funcţionarii electorali, sunt obligaţi să oprească orice manifestare care încalcă secretul votului, inclusiv pe alegătorii care arată în mod deliberat buletinele de vot marcate de ei.  

Decizia CC este valabilă nu doar pentru alegerile prezidențiale, ci și pentru oricare tip de scrutin.

În ceea ce ține de stabilirea datei turului I al scrutinului, Tănase a precizat că aceasta este o decizie politică, lăsată la latitudinea Parlamentului, dar care trebuie să se încadreze în limitele termenelor rezonabile. „Parlamentul poate și mîine să stabilească această dată. V-am spus și anterior, în politică termen rezonabil este perioada de timp necesară pentru a finaliza un proces, ea poate fi de o saptamina sau de o lună. 5 ani deja nu e termen rezonabil”, a mai spus acesta.

UNIMEDIA precizează că la alegerile prezidențiale din 16 decembrie, majoritatea covârșitoare a deputaților a afișat buletinele de vot la ieșirea din cabine și înainte de a le introduce în urnă. Acesta a fost motivul pentru care deputatul neafiliat Mihai Godea a sesizat Curtea Constituțională, cerându-i să se expună pe marginea legalității rezultatului scrutinului și invocând violarea secretului votului, garantat în Constituție.


Sursa: UNIMEDIA

0