543

Olanda nu ne lasă în Schengen din cauza basarabenilor KGB-işti

Olanda anti-KGB nu ne lasă în Schengen din cauza basarabenilor KGB-işti

 
Sau cel puţin aşa scrie Cornel Ivanciuc în Caţavencii. Articolul lui Cornel Ivanciuc se bazează pe “informaţii neoficiale” conform cărora serviciile de informaţii olandeze au atras atenţia premierului Mark Rutte (care a reînviat retorica anti-KGB!) că sistemul de securitate olandez nu poate verifica ce hram poartă noii cetăţeni europeni veniţi din Republica Moldova prin România şi Bulgaria.
 
Cornel Ivanciuc mai aruncă în discuţie şi povestea listei de foşti agenţi KGB de la Chişinău care circulă pe internet. Nu ştiu dacă Cornel Ivanciuc a văzut “documentul” vânturat pe unele pagini: este o făcătură de cea mai joasă calitate din punct de vedere tehnic. Cred că documentul respectiv e făcut în Paint, nici măcar în Word. Pe baza acestui document şi a altor informaţii din presă Ivanciuc ajunge la concluzia că Republica Moldova este dominată de KGB-işti (mă rog, s-ar putea să fie aşa, dar demonstraţia lui Ivanciuc e şchioapă rău de tot).
 
De încheiere Ivanciuc se repede să zică “cooperativa oranj a preşedintelui Băsescu a promis un milion de paşapoarte româneşti unor basarabeni fantomatici”. Îmi permit să fac o rectificare: nu Băsescu a promis, ci un milion de basarabeni au depus cereri pentru redobândirea cetăţeniei române. Nu mai intru în demonstraţia asta, dar din punct de vedere al principiilor de drept, basarabenii sunt îndrituiţi să îşi recupereze o calitate pe care au pierdut-o fără voia lor. Dar să vedem de ce demonstraţia lui Cornel Ivanciuc este incorectă.
  De ce nu ne lasă Olanda în Schengen?  
Motivul oficial invocat este corupţia din justiţie şi corupţia din vămi. Sunt singurele motive pe care le mai pot invoca olandezii fără să depăşească limitele diplomatice – şi asta doar câtă vreme mai există Mecanismul de Cooperare şi Verificare a progreselor României în domeniile invocate. Olanda nu poate să pună problema acordării cetăţeniei române pentru basarabeni câtă vreme ea însăşi acordă în medie câte 40.000 de cetăţenii pe an.
 
Adevăratul motiv se găseşte în politica internă olandeză. Actualul guvern condus de Mark Rutte (VVD – Partidul Popular pentru Libertate şi Democraţie) se bazează pe sprijinul parlamentar al PVV (Partidul Libertăţii) condus de Geert Wilders. Câteva prevederi din programul politic al lui Geert Wilders: înregistrarea etniei pentru cetăţenii olandezi, deportarea infractorilor cu cetăţenie străină sau cu dublă cetăţenie (inclusiv olandeză), închiderea şcolilor islamice, interzicerea accesului pe piaţa muncii a originarilor din ţări islamice etc. În principiu este vorba de un program naţionalist olandez şi anti-islamic.
 
Guvernul olandez nu poate să adopte aceste măsuri anti-islamice, însă pentru a da o cât de mică satisfacţie programului anti-imigraţionist al lui Geert Wilders merge pe blocarea politicilor migraţioniste dinspre estul Europei. Ţapii ispăşitori: România şi Bulgaria. Nici mass-media olandeză nu poate aborda direct problema imigranţilor musulmani aşa că trage tare în ţiganii din România.
  Poate România să acorde cetăţenie basarabenilor?  
Fără nici un fel de probleme. Cetăţenia este un atribut (încă) suveran al ţărilor membre UE. În plus ţările occidentale acordă mult mai multe cetăţenii decât o face România. Aici puteţi vedea o analiză asupra chestiunii cetăţeniilor acordate în Uniunea Europeană. Între 1998-2009 Olanda a acordat în medie câte 40.000 de cetăţenii. În anul 2009 noii cetăţeni olandezi aveau următoarele provenienţe: 18% Maroc, 14% Turcia, 3,8% Surinam, 2,3% Irak, 2% Afganistan. Între 1996-2008 Olanda a primit 128.000 de marocani şi 108.000 turci. În total Olanda a acordat mai multe cetăţenii unor islamici decât a acordat România unor creştini. Aceeaşi situaţie o găsim şi în ţările occidentale mari. Puteţi vedea statisticile pentru Franţa, Germania şi Marea Britanie. Problema occidentalilor din Uniunea Europeană este reprezentată de numărul mare de islamici cărora le-au acordat cetăţenie în ultimii 20-30 de ani. Doar că nu pot vorbi deschis despre asta.
0