437

În 2012, PCRM revine la putere?

 
PRONOSTICURI // AIE se va confrunta cu multiple crize interne

Analiştii politici intervievaţi de JURNAL susţin că 2012 va fi la fel de tensionat ca şi 2011, unul an al supravieţuirii şi al problemelor importante, precum alegerea preşedintelui, modificarea Constituţiei etc. Aceştia susţin că dacă nu va fi ales şeful statului, Alianţa pentru Integrare Europeană 2 (AIE 2) va pierde din electorat, iar Partidul Comuniştilor ar putea reveni la putere.

„Anul 2012 va fi la fel de intens ca şi anul precedent, deoarece problema principală, alegerea preşedintelui, domină atât agenda politică, cât şi cea publică. Vom fi martorii oculari ai unor noi valuri de migraţie politică”, susţine Dionis Cenuşă, analist politic. „Creşte un nou pol politic pe segmentul centru-stânga unde socialiştii îşi croiesc un loc propriu. Comuniştii vor trebui să se mobilizeze dacă nu vor dori să piardă teren în faţa formaţiunii preluate de Igor Dodon. De asemenea, democraţii vor cunoaşte o scădere de popularitate, odată ce Marian Lupu nu mai este candidatul din partea Alianţei de guvernare”, a declarat pentru JURNAL Dionis Cenuşă.

„Stabilitate pe segmentul de dreapta”

În acelaşi timp, Cenuşă susţine că R. Moldova va cunoaşte o uşoară stabilitate pe segmentul de dreapta, unde liberalii îşi vor menţine cota de popularitate exploatând subiectele tradiţionale unionist-naţionaliste, precum şi antipatia faţă de Rusia, dar şi problematica transnistreană. „Datorită retoricii radicale, liberalii vor atrage atenţia publicului, regăsit permanent pe terenul de drepta al eşichierului politic. Liberal-democraţii, în frunte cu liderul lor Vlad Filat, vor continua să-şi asigure o atitudine pozitivă a populaţiei, folosind succesele în dialogul cu UE. Cu toate acestea, trenarea reformelor le vor crea anumite probleme în relaţia cu partenerii externi, precum şi cu partenerii de alianţă, unde există opoziţie faţă de anumite domenii. Oricum, imaginea premierului va rămâne una centrală, superioară faţă de altele în topurile de popularitate. Partidele extraparlamentare vor fi marginalizate şi excluse din procesele politice majore şi în 2012”, a menţionat observatorul politic.

PCRM va alege partidele cu care să facă Alianţă

Expertul politic Vasile Croitoru susţine că anul 2012 va fi unul tumultuos din punct de vedere politic: „Urmează să fie desfăşurate încercări de alegere a şefului statului. Încă nu ştim câte”. În acelaşi timp, acesta menţionează că AIE se va confrunta cu multiple crize interne.

„Dacă ne referim la pronosticuri, acestea pot fi două, unul optimist şi altul pesimist. S-ar putea ca, până la urmă, preşedintele republicii să fie ales. Fie că va fi o persoană din cadrul AIE, fie o candidatură apartinică. S-ar putea să mergem în alegeri anticipate. În acest caz, Alianţa se va confrunta cu o situaţie neplăcută pentru că nu vor avea un mesaj cu care să apară în faţa alegătorilor. Nu vor putea explica populaţiei motivul pentru care nu a fost ales preşedintele.

Partidele politice din cadrul AIE nu vor lua un scor la fel de mare ca în alegerile din noiembrie 2010 şi va exista posibilitatea să se creeze o alianţă de centru-stânga. Partidul Comuniştilor va alege cu cine să facă Alianţă. Asta în cazul în care nu va reuşi să câştige majoritarea ce îi va permite să aleagă şeful statului. În cazul în care niciun partid nu va avea majoritatea, va fi o situaţie de instabilitate şi haos care nu a mai fost până acum”, spune observatorul.

Sentimentul supravieţuirii

În concluzie, anul politic 2012 este anul decisiv în chestiunile privind alegerea preşedintelui şi modificarea constituţiei. Despre posibilitatea alegerii şefului statului a vorbit şi analistul Viorel Cibotaru: „Cred că ar trebui ca şeful statului să fie ales în acest an. Deşi nu există niciun indiciu clar că s-ar putea întâmpla această minune. S-a pierdut firul”.

Acesta susţine că 2012 va fi anul supravieţuirii instituţionale, economice şi politice. „Cu cât mai repede clasa politică va soluţiona problema alegerii preşedintelui, cu atât mai repede ne vom linişti şi ne vom apuca de lucru. Situaţiile de criză sunt periculoase, pot accentua protestele populaţiei. Dacă sentimentul supravieţuirii îi va ghida pe cei trei jucători politici, sunt şanse să implementăm toate proiectele. Din păcate, cei trei nu vor să cedeze pentru că asta îi va duce la pierzanie”, opinează Cibotaru.


 
jurnal.md
0