794

SUA şi UE cer demilitarizarea regiunii transnistrene

Uniunea Europeană şi Statele Unite ale Americii susţin că este necesară demilitarizarea regiunii transnistrene, după tragicul incident în care un tânăr cetăţean al R. Moldova a fost ucis de un “pacificator” rus.  
 
 
Pacificatori rusi in regiunea transnistreana (foto: eng.mil.ru)

 
Ambasada Statelor Unite ale Americii în Republica Moldova a declarat că poate lua parte la discutarea demilitarizării regiunii transnistrene. Într-un comunicat remis agenţiei Moldpres, ambasada SUA la Chişinău afirmă: “ne alăturăm Uniunii Europene în confirmarea disponibilităţii noastre de a participa activ la discuţiile cu privire la demilitarizarea regiunii şi transformarea corespunzătoare a operaţiunii curente de menţinere a păcii de pe Nistru într-o misiune sub auspiciile OSCE“.
 
“Statele Unite îşi exprimă regretul profund în legătură cu incidentul care a avut loc pe data de 1 ianuarie în Zona de securitate şi exprimă condoleanţe în legătura cu decesul tragic al lui Vadim Pisari“, se spune în declaraţie. “Noi îndemnăm autorităţile ruseşti şi cele moldoveneşti să întreprindă paşi pentru a evita creşterea tensiunii şi să efectueze împreună o investigaţie minuţioasă. Acest incident arată necesitatea demilitarizării zonei de securitate pentru a evita astfel de incidente pe viitor”, afirmă ambasada SUA la Chişinău.
 
Dirk Schuebel, şeful delegaţiei Uniunii Europene la Chişinău, regretă moartea tânărului din Pârâta şi reiterează disponibilitatea Uniunii Europene de a se implica în discuţii privind demilitarizarea zonei de securitate. „Aş vrea să-mi exprim profundul regret faţă de acest incident nefericit care a dus la moartea tragică a cetăţeanului Republicii Moldova, Vadim Pisari. Sperăm la o anchetă obiectivă şi imparţială pe marginea acestui incident de către autorităţile ruse şi moldoveneşti”, a declarat ambasadorul, pentru Info-Prim Neo.
 
Privind discuţiile reînnoite, ca urmare a incidentului, despre necesitatea demilitarizării zonei de securitate, Dirk Schuebel a comentat: „UE aşteaptă cu nerăbdare o următoare rundă reuşită de negocieri în formatul 5+2 la Dublin. Ne confirmăm disponibilitatea de a ne implica activ în discuţii privind demilitarizarea regiunii şi transformarea corespunzătoare a operaţiunii actuale de menţinere a păcii de pe Nistru într-o misiune sub auspiciul OSCE în contextul reglementării conflictului transnistrean”, a declarat Dirk Schuebel, şeful delegaţiei Uniunii Europene în Republica Moldova.
 
Germania, consternată
 
Pe lângă poziţia ambasadorului UE, ministerul de Externe al Germaniei s-a arătat consternat de uciderea lui Vadim Pisari, pe 1 ianuarie. Ambasada Germaniei la Chişinău a difuzat un comunicat în care se menţionează că “Ministerul Federal al Afacerilor Externe este consternat de incidental care a avut loc la punctual de control spre Transnistria, în care un cetăţean moldovean a fost rănit mortal de către un soldat al trupelor pacificatoare ruseşti”.
 
Ministerul german de Externe consideră că “acest incident arată într-un mod tragic că este nevoie urgent, spre binele populaţiei afectate de conflictul transnistrean, de a conveni asupra măsurilor de consolidare a încrederii şi de a revizui managementul securităţii, scopul fiind asigurarea deplasării libere şi în siguranţă a oamenilor pe teritoriul regiunii”.
 
Anterior, şi Ucraina a exprimat o poziţie similară, ministerul Afacerilor Externe de la Kiev exprimându-şi regretul faţă de incidentul care s-a produs în Zona de Securitate a conflictului transnistrean. Partea ucraineană îşi confirmă disponibilitatea de a lua parte activă la discuţiile cu privire la demilitarizarea regiunii şi la transformarea actualei misiuni de pacificare pe Nistru într-una de garantare a păcii, sub egida OSCE, anunţa acum două zile ministerul de Externe al Ucrainei.
 
R. Moldova reiterează modificarea misiunii de pacificatori
 
Prim-ministrul Republicii Moldova, Vlad Filat, a reiterat miercuri solicitarea Chişinăului în privinţa modificării misiunii de pacificatori de pe Nistru. Acest accident demonstrează încă o dată necesitatea schimbării misiunii de pacificare în una civilă cu participare internaţională, a declarat Vlad Filat la şedinţa de guvern, cerându-i ministrului afacerilor externe Iurie Leancă să discute această chestiune pe canale diplomatice. Filat a amintit că modificarea misiunii de menţinere a păcii este şi un obiectiv al actualului executiv. Vicepremierul responsabil pentru reintegrare Eugen Carpov a declarat presei după şedinţă că această chestiune este discutată de mai mult timp cu reprezentanţii formatului de negocieri 5+2. El a mai anunţat că un reprezentant al procuraturii militare ruse se află în Republica Moldova pentru a investiga cazul.
 
Chişinăul s-a pronunţat de mai multe ori în favoarea schimbării misiunii de pacificare, dar Rusia a condiţionat ca aceasta să se întâmple după identificarea unei soluţii viabile pentru reglementarea conflictului transnistrean. Actuala misiune de pacificare a fost formată după conflictul armat din anul 1992. Ea este compusă din peste 1.200 de militari din partea Rusiei, Moldovei şi regiunii transnistrene şi câţiva observatori militari ucraineni.
0