515

Trei soluţii pentru depăşirea crizei politice

 

Există minimum trei soluţii pentru depăşirea crizei politice cu care se confruntă în prezent Republica Moldova, ca urmare a incapacităţii de a alege Preşedintele. Cel puţin, de această părere sînt politicienii de opoziţie, care au participat miercuri seara la emisiunea Fabrika de la Publika TV.


Iurie Roşca, ex-lider al Partidului Popular Creştin Democrat (PPCD), a declarat că ar trebui modificată procedura de alegere a şefului statului, astfel încît după două încercări de a alege Preşedintele cu 3/5 din voturile deputaţilor, la a treia încercare acesta să poată fi ales cu majoritate simplă – 50% plus unu.


În opinia sa, ar fi necesar să se revadă şi atribuţiile Preşedintelui, dar şi a Primului ministru. În calitate de exemplu, politicianul a invocat remanierile guvernamentale, care ar trebuie să fie efectuate nu doar de Preşedinte la propunerea Premierului, dar şi cu atragerea Parlamentului în acest proces.


Ex-ministrul Justiţiei, Gheorghe Susarenco, care la ultimele alegeri a candidat pe listele partidului „Pentru neam şi ţară”, crede că criza politică poate fi depăşită prin adoptarea unei noi Constituţii, aşa cum a propus anterior şi Partidul Liberal.


La rîndul său, Mihai Petrache, ex-liderul Uniunii Centriste din Moldova, crede că o soluţie ar fi modificarea actualului sistem electoral, ceea ce ar permite ca în Parlament să vină forţe şi politicieni noi, care ar putea asigura depăşirea actualei crize politice.
 
tribuna

0