557

"Vrem unire cu neamul nostru şi cu fraţii noştri de la Romania"

INTERVIU CU JOHN ONOJE:


EVZ: Domnule Onoje, am văzut azi (pe 20 decembrie – n.r.) că aţi intrat în PNL...
John Onoje: Da, da, Partidul Naţional Liberal are obiective asemenea ca la mine. Ca obiectivele mele.

Care sunt obiectivele de care vorbiţi?
În primul rând unire cu Romania. Şi rezolvare problemei Transnistria şi aderarea Moldovei la UE.

Veţi mai candida la preşedinţie?
Încă nu. Eu nu-l susţin pe Lupu. (intervine cineva de alături, Onoje o taie scurt: "Stai, m-a sunat de la Romania" – n.r.) Eu nu-l susţin pe Lupu. Deloc. E slab, e slab, e slab. Ce reforme a făcut? Reformele n-a făcut. Noi nu vrem aşa slabi oameni. Trebuie reforme. Reforme la justiţie, la procuratură, la ministrul de interne, dar el n-a făcut nimica până acuma. Pentru că ţara noastră e mafiotizată. A mafiotizat ţara noastră. Partidul Comunist a mafiotizat ţara noastră şi reformele a blocat. Şi noi nu putem să intrăm la UE şi la NATO. Nu putem să reuşim cu reformele astea.

Dumneavoastră ce reforme propuneţi?
Soluţii simple şi scurte. Unire cu neamul nostru şi cu fraţii noştri de la Romania.

Dar dumneavoastră sunteţi din Sierra Leone, nu?
Original, original, da. Dar eu sunt moldovean acum, am cetăţenie, sunt moldovean de acuma. Moldovean din Basarabia.

Şi ce simţiţi dumneavoastră faţă de Basarabia?
Eu basarabean român. Noi suntem majoritatea. Avem 70 şi ceva de procente aici. Sunt mulţi români basarabeni.

Vă consideraţi român?
Basarabean ruman. De origine română. Basarabia e patrie românească.

Fiind însă din Sierra Leone, care e legătura dumneavoastră cu România?
Eu sunt moldovean. Ce problemă e, dacă ai cetăţenia?

Ce ştiţi despre istoria României?
Eu am citit istoria Basarabiei. Istoria românilor. Cetăţenia e tot aşa peste tot în lume. E tot aşa la America, la UE, tot aşa e cetăţenia. Ce-i problem? Dacă eu am origine în Africa, dar am venit aici, de ce să nu candidez? Noi nu vrem problem.

Şi cum puteţi face unirea?
În primul rând eu o să discut, o să discutăm cu diferite partide acolo, la Romania. Partidul România Mare, Partidul Naţional Liberal, Partidul Social Democrat, Partidul Democrat Liberal. Discutăm cu diferiţi şi pe urmă o să hotărâm. Noi hotărâm când o să fie unirea.

Alt obiectiv al dumneavoastră e rezolvarea situaţiei din Transnistria.
Da! Dacă unim cu Romania, retragerea se rezolvă. S-ar retrage armata imediat. Pentru că noi suntem deja la NATO şi la UE. Şi armata s-ar retrage de acolo. Se poate. La Constanţa, unde noi avem NATO, s-ar putea duce la Tiraspol lângă armata Rusiei, acolo.

Cum credeţi că va reacţiona Rusia la asta?
Rusia nu luptă cu NATO. E inteligentă. La Rusia e frică, se teme de NATO. Dacă am face prietenia cu Rusia, da. Dacă nu facem prietenia cu Rusia...

"Ei spun că eu negru"

Aţi avut vreodată probleme în Basarabia pentru că proveniţi din Africa?
Nu-i problem. Eu am problemă ca ţara asta e mafiotizată, nu am probleme cu oamenii. N-am probleme cu basarabenii. Numai cu poporul rus face mafia care e aici. Noi, basarabenii, n-avem securitate. Partidul Comunist a creat colaboratori de poliţişti neoficiali. Colaboratori de poliţist care e sponsor la mafia. Aşa face probleme la ţara asta.

Sunt basarabenii rasişti sau nu?
Nu prea. Eu n-am văzut pe basarabean care să spună că eu sunt omul de culoare. Dar la mine n-are importanţă. N-am avut aşa mare problemă de la basarabeni. Numai de la poporul Rusia de aici. Şi continuă problema asta. Face problem pentru mine. Ei spun că eu negru. Spun "nigger" în fiecare zi. Azi unul mi-a spus: "Hei, nigger! Opriţi-l!". Dar la mine nu atrage atenţia. Ăştia sunt ruşi. Eu îi cunosc aşa. Eu lucrez la gară, la piaţa centrală, cunosc oamenii cum sunt.

DIN VIAŢĂ
"Trebuie să construiesc un chioşc"

Cu ce vă ocupaţi?
Eu ocup cu ziarele, revistele. Le vând. Şi am o firmă, întreprindere individuală. Dar pentru ca probleme cu securitatea aici, firma mea nu lucrează bine. Firma e cu ziarele, revistele, distribuţie. Trebuie să construiesc un chioşc. Dar până acuma n-a dat nimeni aprobare. Dar am scris cerere să fac la gară. Mafia n-a dat voie. Problem.

Sunteţi căsătorit?
Încă nu. N-am copii. Eu la anul am spus ce fac. Fapte, nu la vorbă. Dacă eu sunt chemat, eu imediat venit la Romania să discutăm să facem unire.

Aţi apucat să discutaţi cu cineva din România despre asta?
Nu. Dar o să vorbesc cu diferite partide. Cu Vadim Tudor, cu Băsescu, cu Crin Antonescu.

Aţi vorbit cu Vadim?
Dacă eu o să fiu ales, vorbesc cu el.

Ce părere aveţi de politica de la Bucureşti?
Aşteaptă oleacă, aşteaptă oleacă (are un client la ziare – n.r.)... Mulţumesc să trăiţi, sănătate! Aha. Ce-am spus acuma?

Vă întrebam ce părere aveţi de politica de la Bucureşti?
Încă nu ştiu prea bine politica la Bucureşti. Ştiu de Traian Băsescu, de Partidul Social Democrat, Partidul România Mare. O să unim. Aşa vrem. Dar eu nu ştiu foarte bine...

Citiţi mai mult: Africanul John, un preşedinte pentru Moldova: "Chiar azi unul mi-a spus: «Hei, nigger! Opriţi-l!»" | VIDEO - Interviu > EVZ.ro http://www.evz.ro/detalii/stiri/africanul-john-un-presedinte-pentru-republica-moldova-chiar-azi-unul-mi-a-spus-hei-n-960079.html#ixzz1iUvDEN9t
 
0