427

Chişinăul cere retragerea trupelor militare ruse din Transnistria

Vicepremierul Eugen Carpov, responsabil pentru reintegrarea ţării, susţine că prezenţa trupelor militare ruse în stînga Nistrului contravine angajamentelor internaţionale, iar negocierile privind retragerea acestora trebuie reluate cît mai rapid.


În special, Carpov s-a arătat îngrijorat de existenţa celor 20 de mii de tone de muniţii din depozitele de la Cobasna.” Muniţiile de acolo reprezintă un pericol sporit fiindcă sînt datează încă din perioada sovietică, o parte sînt cu termenul expirat şi ar putea să creeze incidente oricînd”, a spus Carpov.


Totodată, el consideră că o misiune de pacificare nu trebuie să fie strict militară, ci să poarte un caracter civil. “Evident că ea trebuie să fie multinaţională, sub mandatul unei organizaţii internaţionale şi să aibă un plan concret de activitate”, a remarcat vicepremierul.


El s-a arătat îngrijorat şi de blocajele cu care se confruntă Comisia Unificată de Control în Zona de Securitate. Asta deoarece autorităţile de la Tiraspol au instalat ilegal două puncte de control - la digul de la Hidrocentrala de la Dubăsari şi lîngă satul Pohrebea. Potrivit lui Carpov, printre cele mai primordiale subiecte ce urmează să fie discutate cu noua conducere a regiunii reprezintă apărarea drepturilor omului şi libera circulaţie a cetăţenilor.
 
noi.md
0