478

Marian Lupu către două doamne ” Tare rele mai sunteți ”

 
”Tare rele mai sunteți ”. Asta le-a spus la ședința Legislativului președintele Parlamentului, Marian Lupu, marți, 27 decembrie,  ministrului adjunct al Muncii, Protecțiie Sociale, Ana Vasilachi, și deputatei comuniste, Galina Balmoș. Replica a survenit după ce cele două doamne au ”duelat” verbal asupra proiectului Legii privind indemnizațiile acordate ca urmare a incapacității temporare de muncă.
 
După prezentarea raportului, a început runda de întrebări, în timpul căruia deputatele comuniste, în special, Galina Balmoș, au fost îndeosebi de active. Deputatele PCRM s-au interesat în special, dacă proiectul reprezintă o condiție a FMI, dacă proiectul a fost  avizat de Sindicate și sw Patronate, dar și o serie de întrebări tehnice. Ana Vasilachi  a răspuns la întrebări, dar a menționat că modificările operate la această lege au fost inițiate tocmai în 2007, când ministrul al Muncii a fost chiar de Galina Balmoș.
 
În replică, deputatele comuniste nu au ezitat să facă și anumite etichetări în adresa raportorului. Astfel, deputatele comuniste au declarat că proiectul de lege este inuman şi i-au declarat Anei Vasilachi că este lipsită de profesionalism. La rândul său, Ana Vasilachi a spus că nu înțelege de ce se opun deputații comuniști acestui proiect, întrucât aceeași inițiativă a venit în 2007 din partea comuniștilor.
 
Replicile între cele două doamne l-a provocat pe Marian Lupu să zică: ”Tare rele mai sunteți câteodată. Asta văd acum în Parlament”. De asemenea, Marian Lupu a spus că nu se referă la conținutul discuțiilor, ci la forma acestora. ”Mai calm, fără isterii”, a spus președintele Parlamentului. 
 
Proiectul prevede ca plata pentru a 2-a, a 3-a şi 4-a zi calendaristică de incapacitate de muncă cauzată de boli obişnuite sau accidente nelegate de mucă să fie suportată din contul angajatorului. Începând cu a 5-a zi şi până la ultima zi a concediului medical, indemnizaţia va fi plătită din bugetul asigurărilor sociale de stat.
 
Deputaţii deocamdată nu au votat în lectură a doua acest proiect, întrucât examinează la pachet mai multe proiecte de lege aflate în lectura a doua, ca ulterior să recurgă la procedura de votare.

Diana Madan
 
ARENA  
0