478

Comuniștii din CMC acuză liberalii de atac raider asupra Primăriei


 
Deși procesul de judecată privind ridicarea mandatelor celor trei consilieri comuniști durează deja de mai bine de trei luni, în cazul a trei aleși locali liberali, Curtea de Apel a dispus în regim de urgență și a obligat Comisia Electorală Centrală să ridice imediat mandatele acestora. Desprea aceasta a vorbit președintele fracțiunii PCRM în cadrul Consiliului municipal Chișinău, Boris Golovin, care și-a arătat profunda nemulțumire față de situația creată.


„Pe 21 decembrie în municipiul Chișinău a avut loc o încălcare gravă. Curtea de Apel a decis retragerea de urgenţă a mandatelor celor trei consilieri liberali şi a obligat CEC să le ridice imediat mandatele.
 

Totodată, un subiect similar în privința a trei comunişti este tergiversat mai bine de 3 luni de către Curtea de Apel ceea ce este un atac cinic asupra voinţei alegătorilor. Scopul este de a împiedica fracţunea PCRM să-şi valorifice majoritatea şi de a inistitui ordinea în oraş. Îi sperie pe Chirtoacă şi întreaga sa echipă de mâncăi. Este o comandă politică exercitată de judecători”, afirmă Golovin.


În consecință, fracțiunea PCRM a decis să nu participe la ședințele CMC până când nu vor fi validatele noile mandate și ei nu vor deține majoritatea. „Chirtoacă şi toţi acoliţii săi fac tentative de a activiza procesul de atac raideri adupra Capitalei, astel urmărând îngroparea speranţelor locuitorilor municipiuului. Noi nu vom admite aşa batjocură. Am decis astăzi să nu mergem la şedinţa CMC pentru a nu participa la aşa farsă”, a mai spus liderul local al PCRM. 


Juristul și deputatul PCRM, Sergiu Sîrbu, a descris situația creată ca pe un atac raider de preluare a conducerii CMC, în care sunt implicate instituțiile statului - Guvernul și Parlamentul, dar și instanțele judecătorești. „Decizia prin care au fost ridicate mandatele a fost atacată de Chirtoacă. Culmea, că un proces simplu e tergiversat deja a 4-a lună, cinci şedinţe de judecată amânate, iar la ultima nu s-a prezentat, judectorul Gheorghe Creţu. Între timp, trei mandate din partea PL sunt ridicate în timp de câteva ore şi se emite o decizie absolut ilegală, judecătorul Nina Traciuc. Deşi încheierea poate fi atacată în 15 zile, judecătorul impune CEC imediat să o execute”, susține comunistul. 


Potrivit lui, autorul acţiunii este Cancelaria de Stat care este în subordinea Guvernului, și că Parlamentul se face părtaş. „Noi am aprobat în prima lectură un proiect, potrivit căreia ridicarea mandatelor se face de CEC. PL prin şantaj nu vor vota legea bugetului, au impus să un fie inclus pentru lectura a 2-a”, a mai spus Sîrbu.


Sergiu Sîrbu afirmă că CEC se va întruni astăzi, în regim de urgență pentru a ridica mandatele celor trei consilieri liberali - a primarului general Dorin Chirtoacă, șefei Direcției Finanțe Veronica Herța și a pretorului sectorului Rîșcani, Mihail Cîrlig. Pentru că funcțiile lor nu sunt compatibile cu cele de consilier, aceștia au renunțat la mandatele de consilieri în favoarea celor pe care le dețin. 


Purtătorul de cuvânt al Primăriei, Vadim Brânzaniuc, a explicat de ce în cazul liberalilor, procesul decurge mai rapid. „În cazul celor trei consilieri PL, totul s-a făcut conform procedurii, fără încălcări”, a precizat Brânzaniuc.

UNIMEDIA precizează că fracțiunea PCRM a ridicat singură cele trei mandate într-una din şedinţele CMC. Mai apoi ei au fost acuzați că au făcut-o ilegal, atât de către opoziție, cât și de Cancelaria de Stat. Cazul este pe rol la Curtea de Apel. Între timp, decizia lor a fost suspendată, iar comuniștii au rămas cu 23 de consilieri cu drept de vot până la decizia instanței.
 
unimedia

0