492

Constantin Tanase: Daca pierde Lupu, cine castiga?

 Editorialistul noteaza ca "nealegerea lui Lupu la scrutinul repetat va fi nu un ordinar esec al lui Lupu, ci al tuturor liderilor AIE, iar raspunderea pentru declansarea alegerilor anticipate va purta-o nu Lupu, personal, ci Alianta si liderii ei, plus, evident, PCRM si liderii lui." Totodata, Constantin Tanase noteaza pentru Timpul ca "daca se gasesc solutii reale, iar Lupu devine o piedica, situatia urmeaza a fi clarificata in sanul Aliantei, ca intre colegi, dar nu pe la spate..."
 
"Comunistii declara ca sunt dispusi sa negocieze, dar pun conditii grele, indreptate spre eliminarea din joc a premierului Filat. Strans la perete, Filat a inceput acum sa se teama nu numai de Lupu, ci si de Voronin, deoarece intelege foarte bine de ce e in stare batranul tragator de sfori... E proasta nu numai situatia lui Lupu; cei doi, Filat si Ghimpu, isi fac iluzii daca cred ca nealegerea lui Lupu nu-i va afecta si pe ei. Filat, Lupu si Ghimpu s-au pomenit ca niste mineri prinsi la zeci de metri sub pamant, dupa o explozie, cu toate caile de acces spre lumina blocate", noteaza columnistul. 
 
In context, Constantin Tanase sustine ca "iesirea spre lumina a R. Moldova nu poate fi asigurata de un candidat la presedintie „apolitic si neafiliat”. Un om „neafiliat politic” e bun pentru portar la stadion, numai nu pentru functia de sef de stat. Moldova, ca orice alta tara, are nevoie de un presedinte cu foarte serioase calitati de politician, de un bun si fin cunoscator al realitatilor economice si politice ale tarii, indeosebi ale „boierimii locale”, de un om cu principii si opinii politice proprii, clare si univoce vizavi de toate problemele acestei tari, incepand de la cele legate de dosarul ei identitar si terminand cu culoarea ochilor angajatilor de la punctele de trecere a frontierei R. Moldova."
 
Totodata, editorialistul crede ca liderii AIE se fac vinovati de faptul ca "V. Voronin ramane si azi a fi politicianul cel mai influent din R. Moldova. Nu Filat, care se declara „politicianul nr. 1”, ci Voronin ramane a fi cel mai important politician, el trage sforile, la el e painea si cutitul. Daca liderii Aliantei lasau justitia sa-si faca treaba, daca ei nu cochetau cu liderii PCRM, in speranta de a-i folosi la momentul oportun impotriva colegilor de... Alianta"
 
Constantin Tanase considera ca nu este o solutie o alianta PD-PCRM, dar nici a comunistilor cu liberal-democratii, ci "o intelegere sincera intre cei trei lideri ai AIE si constientizarea adanca si responsabila a faptului ca nimic nu ar fi mai umilitor, mai devastator si demolator pentru electoratul democrat si pentru toti moldovenii normali in general, decat chiotul de invingator al batranului general sovietic de militie Voronin peste ruinele fumegande ale AIE... Aceasta sumbra perspectiva trebuie sa-i opreasca pe Lupu, Filat si Ghimpu sa se mai joace cu focul. Solutii sunt: la dispozitia unor politicieni onesti intotdeauna sta ultima si cea mai inteleapta solutie - vocea poporului..."
 
SURSA: Timpul

0