Cazurile de infectare a femeilor cu HIV s-au dublat din 1996
Testele rapide pentru depistarea virusului HIV sunt de 7-8 ori mai costisitoare decât cele obişnuite, efectuate în baza colectării probelor de sânge.
Informaţia a fost comunicată de către directorul Centrului SIDA, Ştefan Gheorghiţă, la ultima şedinţă din acest an a Comisiei guvernamentale pentru egalitatea între femei şi bărbaţi, ca reacţie la unele declaraţii ale lui Victor Lutenco, consilierul premierului Vlad Filat pe politici sociale, titrează infoprimneo.
„Abia acum s-a ajuns şi la testele rapide prin colectare de salivă, dar ţinem minte cum Centrul SIDA se împotrivea acestora. Cred că doar 7 mii de teste, câte sunt acum în ţară, sunt foarte puţine. Oamenii din mediul rural trebuie să facă minimum două deplasări în centrul raional pentru a se testa în mod obişnuit, ceea ce e foarte complicat pentru ei”, a remarcat Lutenco la şedinţă.
Consilierul premierului a mai spus că cea mai mare problemă a testelor HIV este confidenţialitatea acestora. „Lipsa confidenţialităţii, fiindcă rezultatele sunt comunicate mai multor medici, îi face pe oameni să renunţe la testare. Dacă se demonstrează că este infectat, atunci viaţa acelui om practic este sfârşită”, a accentuat Lutenco.
Directorul Centrului SIDA, Ştefan Gheorghiţă, a comunicat că testele rapide au fost utilizate şi în anii precedenţi, dar acestea sunt mult prea costisitoare pentru bugetul Republicii Moldova. Ultimele studii efectuate la nivel de ţară arată că epidemia se feminizează, incidenţa cazurilor de infectare a femeilor cu HIV practic s-a dublat din 1996, când au fost înregistrate 21,8% din totalul cazurilor, la 43,9% în 2009. Principalii factori de risc de infectare cu HIV sunt lipsa metodelor de contracepţie şi practicarea sexului neprotejat.
tv7.md