470

Deputaţii nu vor arăta buletinele la ieşirea din cabina de vot


Comisia specială pentru alegerea preşedintelui a interzis deputaţilor să arate pentru cine au votat în buletindupă ieşirea din cabina de vot. Astfel, propunerea lui Marian Lupu nu a trecut de comisie. Decizia a fost luată pentru a respecta votul secret şi a nu influenţa colegii.
 
Pentru această decizie au votat deputaţii PLDM şi PCRM, în timp ce parlamentarii din PD şi PL au fost împotrivă. Membrii comisiei nu au stabilit, însă, ce se va întâmpla dacă vreun deputat va arăta buletinul.
 
Totodată, Comisia specială a aprobat modelul buletinului de vot pentru alegerea preşedintelui. Acesta va conţine numele lui Marian Lupu, singurul candidat înregistrat în cursa pentru preşedinţie.
Deputaţii au două opţiuni. Cei care îl vor susţine pe Lupu vor bifa în dreptul numelui acestuia, iar cei care sunt împotrivă vor tăia numele candidatului. Buletinul va fi declarat nevalabil în cazul în care nu se vor respecta aceste prevederi.
 
Amintim că alegerile şefului statului au fost stabilite pentru data de 16 decembrie. În cursa pentru Preşedinţie a fost înscris un singur candidat, Marian Lupu.
Acesta a declarat, anterior, că va solicita deputaţilor din AIE să semneze că îl vor vota pe 16 decembrie. Mai mult, el a spus că le-ar putea cere colegilor din Parlament să prezinte buletinele la ieşirea din cabina de vot, ca să vadă toţi cu cine au votat.
 publika
0