369

Haos în Transnistria – observatorii au înregistrat numeroase încălcări la alegeri

 
Evaluările contradictorii ale observatorilor înregistrate la alegerile prezidenţiale din autoproclamata republică creează premise pentru a le declara nevalabile.

În cadrul conferinţei de presă, susţinută astăzi la Centrul independent de presă, observatorul din Belarus, Iuri Barancik, a menţionat că în cadrul scrutinului prezidenţial din Transnistria au fost înregistrate numeroase încălcări, relatează „Olvia-press”. „La diferite secţii de votare numărul alegătorilor care au votat pe liste suplimentare a variat între 15% şi 27%, iar la o secţie din Bender către orele 10 pe liste suplimentare au votat 84%”, a menţionat Iuri Barancik.

„De nenumărate ori am văzut la secţiile de votare observatori care purtau ecusoane cu simbolică de partid. Pe aceste ecusoane era indicat că tirajul lor a fost de 2000 de exemplare. Cu alte cuvinte, nu este vorba despre careva samovolnicie din partea observatorilor. Ultima dată am vazut un asemenea ecuson la 18.30, adică persoana respectivă s-a aflat în secţia de votare cu acest ecuson pe parcursul întregii zile”, a menţionat observatorul belarus.

La rîndul său, observatorul belgian, Luke Michel, a menţionat că au fost înregistrate cazuri de distribuire a materialelor electorale în incinta secţiilor de votare.

Totodată, în opinia observatorului ungar, directorului Organizaţiei Europene de Monitorizare a Democraţiei din Ungaria, Adam Mirkociki, „aceste alegeri au fost foarte corecte şi democratice”. „Consider că este un exemplu bun pentru orice stat european”, a menţionat deputatul european.

În opinia observatorilor din partea Federaţiei pentru Pace şi Înţelegere (reprezentanţi din Rusia şi CSI), încălcările depistate nu pot influenţa rezultatele alegerilor din Transnistria. Potrivit eprezentantului Consiliului Coordonator pentru protecţia drepturilor electorale ale cetăţenilor, William Smirnov, „este vorba despre amploarea încălcărilor şi măsura în care acestea ar putea afecta votul alegătorilor”.

Amintim, că CEC de la Tiraspol examinează plîngerea candidatului la funcţia de preşedinte, Igor Smirnov, care solicită ca rezultatele alegerilor să fie declarate nevalabile. O decizie în acest sens va fi anunţaţă pe 14 decembrie, la 14.00, la şedinţa CEC.

CEC de la Tiraspol a declarat că datele privind rata de participare la alegeri şi datele preliminare ale votării vor fi anunţate pe 14 decembrie.
 
 
Sursa: noi.md
0