451

Doi senatori români îi cer premierului român să prevadă bani în buget pentru Moldova

 
Senatorii români ai PDL Viorel Badea şi Marius Gerard Necula au solicitat executivului acordarea a 100 de milioane de lei, adică aproape 25 de milioane de euro, guvernului de la Chişinău, sumă nerambursabilă şi care ar urma să fie derulată prin Ministerul Dezvoltării şi Turismului. Despre aceasta scrie publicația Gândul.info
Potrivit sursei, cei doi motivează solicitarea prin faptul că cele25 mln euro ar trebui să garanteze respectarea Acordului dintre cele două state, semnat la Bucureşti în aprilie 2010. Mai exact, documentul prevede un ajutor financiar de 100 de milioane de euro pe care statul român s-a angajat să-l acorde guvernului basarabean în perioada 2010-2013. 

"Am cerut această sumă şi dacă ea va fi aprobată, va fi împărţită în tranşe. Anul acesta era nevoie de 25 de milioane de euro, dar nu au fost livrate decât 8 milioane de euro. Eu mi-am făcut datoria de parlamentar pentru românii basarabeni" a explicat senatorul Badea, adăugând că banii trebuie să ajungă peste Prut indiferent de criza din ţară. "E un acord semnat. Dacă nu ne ţinem de cuvânt, suntem un neam de traistă. Tot noi suntem şi acolo peste Prut şi trebuie să-i ajutăm . Ruşii sau polonezii când au injectat bani nu s-au gândit la sume", a spus senatorul.

De aceeaşi părere este şi Marius Gerard Necula. "Am fi complet neserioşi. Dacă situaţia economică va fi anul viitor foarte proastă atunci vom vedea cât vom putea acorda. Că vor pleca unul, două, zece milioane, dar ceva trebuie să le dăm. Oricum, s-ar putea ca Ministerul de Finanţe să prevadă direct aceste sume şi nici măcar să nu mai fie nevoie de acest amendament", a spus Necula.

UNIMEDIA amintește că președintele României, Traian Băsescu a anunțat despre sprijinul de 100 milioane euro, în cadrul vizitei sale la Chișinău, la 27 ianuarie 2010. „Este vorba despre un program derulabil în 4 ani, iar banii for fi alocați în 4 tranșe anuale, câte 25 milioane euro. "Banii sunt destinați proiectelor pentru educație, modernizarea școlilor, dar și pentru proiecte de infrastructură locală", a precizat atunci Băsescu. Precizăm că în vara anului 2010, România a acordat Republicii Moldova materiale de construcții pestru casele din zonele inundate, în valoare de 25 de milioane euro - prima tranșă a grantului.

Sursa: UNIMEDIA

0