458

Retrospectiva politică. Vezi care sunt cele mai memorabile momente ale săptămânii


 Deputaţii au decis cu unanimitate de voturi că Parlamentul va încerca să aleagă şeful statului pe 16 decembrie.Hotărârea, aprobată a venit la aproape o lună de la ultima tentativă a deputaţilor de a alege preşedintele. Iată retrospectiva politică a săptămânii.
 
Această săptămână politică a început cu stângul. Şedinţa Consiliului AIE la care urma să fie stabilită data alegerii preşedintelui a fost amânată pe motiv că prim-ministrul Vlad Filat plecase într-o vizită de lucru în Cehia. Liderii AIE s-au reunit în şedinţa Consiliului două zile mai târziu, dar fără să ajungă la un numitor comun. În schimb, ei au promis că vor munci şi duminica pentru a recupera restanţele legislative.


Joi, aleşii poporului s-au împărţit în două tabere. Motivul: Ziua Naţională a României. Pe de o parte, deputaţii din alianţă care au ţinut să-i felicite pe toţi românii cu această ocazie, şi de cealaltă parte - deputaţii comunişti, care au declarat că în acest mod se încearcă impunerea unei identităţi false moldovenilor. Mai productivă a fost ziua de vineri.


Deputaţii au decis cu unanimitate de voturi că Parlamentul va încerca să aleagă şeful statului pe 16 decembrie. Democratul Marian Lupu a anunţat că va candida pentru funcţia de preşedinte al ţării. În acelaşi timp, Vladimir Voronin a declarat că asupra unor deputaţi comunişti s-ar face presiuni pentru a susţine candidatul Alianţei la preşedinţie. Marian Lupu şi Mihai Ghimpu au respins acuzaţiile, menţionând că se poartă un dialog civilizat cu deputaţii din opoziţie.


Liberal-democraţii nu au spus dacă vor participa sau nu la alegerea şefului statului, lăsând să se înţeleagă că până atunci ar putea avea loc o nouă configurare politică.
 
Publika

0