974

O, slăvită Piaţă Centrală – Sau ce e trei la leu…

Să vă spun de ce mătuşa Ileana, nici în această toamnă nu va vinde mai ieftin roşiile şi castraveţii. Pentru că plăteşte mai mult pentru combustibili, pentru gazul în butelie, îşi îmbracă bărbatul cu haine mai scumpe şi dă mai mult pentru contractul de la universitate.

De la începutul anului am devenit mai săraci cu 5,2%. Cu atît au crescut, în medie, preţurile în această perioadă. Pentru mine asta înseamnă că în septembrie am fost mai săracă cu 150 lei. Din această cauză, nu m-am dus de 2 ori la cinema, am băut mai puţin lapte şi mi-am luat circulator. Ah, da, şi voi avea mai puţine mere murate în beci.

Ce are asta în comun cu ultimele date statistice? Ele reprezintă raportul direct dintre grosimea portmoneului meu şi cîte borcane de murături vor fi în beci, sau cît de plin va fi frigiderul. Deci să începem tîrguiala!

Lumînări, otravă, lumînări!
Eu fac cumpărăturile la Piaţa Centrală de 2 ori pe an – de Paşti, pentru picioruşe de porc, şi prin septembrie, pentru roşii şi harbuji de murat. Şi în acest an m-am înarmat cu multă răbdare şi cu o sumă  de n lei şi m-am avîntat în lumea pestriţă a PC. În urechi îmi răsuna veşnicul refren: otravă şi lumînări (pentru cine?).

Cîte ceva s-a ieftinit – se simte că vine Moşul cu marfa lui la piaţă. Altele sunt mai scumpe. Mai exacte sunt datele BNS, care spun că se vînd mai ieftin cartofii – cu 11,5%, strugurii – cu 6,5%, merele şi perele – cu cîte 6,0%, legumele – cu 0,4% (inclusiv: morcov – cu 10,3%, pătlăgele vinete – cu 9,0%, usturoi şi ceapă – cu cîte 6,5%, ardei dulci şi varză – 1,5%).

S-au scumpit ouăle dietetice – cu 6,9%, vodca – cu 3,5%, carnea de porc – cu 3,3%, carnea de oaie – cu 2,3% şi fructele proaspete – cu 1,9%.

Alte date care spun că portmoneul meu va fi mai subţire

Să vă spun de ce mătuşa Ileana nu va vinde mai ieftin roşiile şi castraveţii nici toamna asta. Pentru că  plăteşte mai mult pentru combustibili – cu 2,4% şi pentru gazul în butelie – cu 7,3%. Îşi îmbracă bărbatul cu haine (sacourile, puloverele pentru bărbaţi) mai scumpe cu 3,5%. S-au scumpit şi materialele pentru construcţii – cu 1%.

La fel, pentru a-şi trimite odrasla la învăţat, va plăti mai mult cu 10,2%, iar pentru chirie – cu 2,9%

Ah, da!

În septembrie, în legătură cu oscilaţia cursului de schimb al francului elveţian şi al euro faţă de valuta naţională, s-au micşorat tarifele pentru transportul feroviar interstatal cu 12,6% şi respectiv, cel aerian – cu 3,2%. Dar asta nu are legătură cu murăturile mele…

Anul acesta eu voi avea cu trei  borcane de castraveţi muraţi mai puţin, pretul lor fiind de 8 lei. Anul trecut am găsit chiar şi cu 5 lei pentru un kilogram.

Mai multe roşii marinate, cu 10 borcane mai mult – portmoneul meu spune că roşiile s-au ieftinit.

Mai puţini harbuji muraţi. Ei, în genere, au fost foarte scumpi anul acesta. Eu i-am luat cu 2,5 lei. Verdictul: numai 10 kg de harbuji.

Poftă bună! Iarnă Frumoasă!

Material preluat de pe bloguvern.md, Autor: Tatiana Savva

ECO

0