473

Ce cântă ex-premierii moldoveni

 
Foştii premieri moldoveni aşteaptă vârsta de 70 de ani ca să lanseze CD-uri cu muzică populară

Silvio Berlusconi, fostul premier italian, a lansat pe 22 noiembrie un CD cu cântece de dragoste. Majoritatea foştilor premieri moldoveni, întrebaţi de JURNAL de Chişinău dacă vor să se lanseze şi ei pe piaţa muzică, ne-au comunicat că nu au timp de aşa ceva. În acelaşi timp, întrebaţi pentru ce stil ar opta dacă s-ar ivi ocazia să scoată un CD cu muzică interpretată de ei, mai toţi au spus că ar scoate un CD de muzică populară.

„Încă nu am împlinit 70 de ani, de aceea e prea devreme să scriu cântece sau să compun poezii”, spune Vasile Tarlev. Întrebat ce fel de cântece ar cânta dacă ar avea timp, acesta zice că îi plac aproape toate stilurile de muzică, dar muzica populară e cea mai aproape de sufletul său. „Ce este omul fără dragoste?”, se întreabă ex-premierul.

„Cântecele de dragoste i le las lui Berlusconi”

Şi Ion Sturza aşteaptă să împlinească 70 de ani ca să se apuce „de prostii”. „Cântecele noastre populare mă ung la suflet, în special când sunt departe de casă. Cred că aş lansa un CD cu muzică de acest gen. Cântecele de dragoste i le las lui Berlusconi, pentru că doar asta i-a mai rămas”, glumeşte Sturza.

Dumitru Braghiş susţine că are talent şi auz muzical. „Dar nu am timp pentru gânduri artistice”, afirmă fostul prim-ministru. Ca şi predecesorii săi, acesta ne-a comunicat că preferă muzica populară şi, dacă ar putea, ar lansa un CD cu melodii de acest gen.

Valeriu Muravschi susţine că este economist şi nu are capacităţi muzicale. „Dacă m-aţi fi întrebat de economie, finanţe, bănci, cred că am fi purtat altă discuţie”, râde fostul premier. Acesta susţine că nu este un simpatizant al lui Berlusconi, pentru că politicianul italian „e un demagog”. „De fapt, şi la noi în Republica Moldova sunt mulţi alde el. Suntem neamuri cu ei, căci de la Râm ne tragem cu toţii”, comunică Muravschi.

„Moldovenii cântă fie de dor, fie de jale”

În acelaşi timp, întrebat ce fel de muzică ar cânta, acesta spune că-i plac piesele popoarelor nordice. „Mă uit la poporul nostru – ori cântă de dor şi dragoste, ori de jale. Eu, chiar şi dacă voi scoate un CD, voi compune cântece care să-i motiveze pe oameni să facă ceva, să acţioneze”, spune ex-premierul.

„Nu, mulţumesc frumos. Nu am nici talent, nici timp”, ne spune Andrei Sangheli. „Muzica populară o iubeşte toată lumea. Cred că aş fi tentat să scot un CD cu melodii de acest gen”, adaugă Sangheli.

„Facem produse agro-alimentare”

Când aude întrebarea noastră, Ion Ciubuc îmi spune că se află în nordul Moldovei, în satul natal. „Noi facem produse agro-alimentare, dar voi mă întrebaţi despre muzică!”, aud la celălalt capăt al receptorului. „Din păcate, părinţii nu m-au dotat cu voce, dar muzica, în special cea populară, îmi place. Cred că aş cânta ceva de-al nostru. Îmi plac şi versurile”, spune Ciubuc, după care râde şi începe să recite „Somnoroase păsărele”.

Am încercat să aflăm ce ar cânta – dacă ar cânta – şi fostul premier comunist Zinaida Greceanîi. Din păcate, aceasta s-a scuzat că este într-o şedinţă, iar apoi nu a mai răspuns la telefon.

Mircea Druc, când a auzit că suntem de la JURNAL de Chişinău, ne-a închis fără a mai lungi vorba: „Nu am timp pentru dumneavoastră”.

Berlusconi şi-a lansat al patrulea album

Silvio Berlusconi, fostul premier italian, a lansat marţi un CD cu muzică romantică, intitulat „Vero Amore”. Albumul este realizat în colaborare cu compozitorul napoletan Mariano Apicella. Fostul premier al Italiei a scris chiar el versurile pentru melodii.

Albumul lui Berlusconi trebuia scos pe piaţă încă din luna septembrie. Deşi au existat speculaţii ca amânarea ar avea legătură cu criza de imagine a lui Silvio Berlusconi, compozitorul spune că de vină ar fi fost problemele tehnice.  

Debutul pe piaţa muzicală al fostului premier italian a avut loc în anul 2003, cu albumul „Meglio 'na Canzone”. Apetitul premierului italian pentru muzică este binecunoscut, el cântând în public cu mai multe ocazii. În tinereţe, Berlusconi a fost cântăreţ pe vasele de croazieră.
Silvio Berlusconi şi-a dat demisia din funcţia de premier în urmă cu 10 zile în urma unei înţelegeri politice menite să asigure sprijinul parlamentar pentru un pachet de măsuri de austeritate, în vederea reducerii deficitului uriaş al Italiei.
 
jurnal
0