501

Premierul Vlad Filat a avut o întrevedere cu o delegaţie a Parlamentului European

 
Chişinău, 25 nov. /MOLDPRES/. Prim-ministrul Vlad Filat a avut astăzi o întrevedere cu o delegaţie a Parlamentului European, condusă de Monica Macovei, co-preşedintă a Comitetului de Cooperare Parlamentară UE - Republica Moldova, transmite MOLDPRES cu referire la Direcţia comunicare şi relaţii cu presa a Guvernului.

În cadrul întrevederii au fost abordate subiecte ce vizează dialogul moldo-comunitar, progresul înregistrat în implementarea agendei de integrare europeană a Republicii Moldova, evoluţia procesului de soluţionare a conflictului transnistrean, dar şi situaţia politică din ţara noastră.

Părţile au apreciat pozitiv dinamica dezvoltării relaţiilor moldo-comunitare şi realizarea angajamentelor asumate de Republica Moldova în cadrul negocierilor pe marginea Acordului de Asociere RM-UE.

În context, Vlad Filat a menţionat că agenda de reforme se realizează în termenii stabiliţi.

"Astăzi Parlamentul R. Moldova a votat în lectură finală Strategia privind reforma justiţiei, un lucru foarte important pentru Republica Moldova. Acest succes se datorează inclusiv sprijinului acordat de partenerii europeni la elaborarea Strategiei", a precizat Prim-ministrul, exprimînd gratitudine pentru acest sprijin.

Cu referire la lansarea negocierilor privind crearea Zonei de Comerţ Liber Aprofundat şi Cuprinzător (DCFTA), Vlad Filat a informat că Republica Moldova a îndeplinit toate recomandările Comisiei Europene, exprimîndu-şi speranţa că în timpul apropiat va fi luată o decizie pozitivă privind lansarea negocierilor oficiale referitor la DCFTA.
De asemenea, Premierul s-a referit la stadiul actual de implementare a Programului naţional de implementare a Planului de Acţiuni Republica Moldova - Uniunea Europeană în domeniul liberalizării regimului de vize. În acest context, s-a menţionat că Republica Moldova a prezentat cel de-al doilea Raport de progres privind implementarea acestui Plan, urmînd în cel mai scurt timp să treacă la cea de-a doua etapă a Planului de Acţiuni - cea a implementării cadrului juridic.

La rîndul său, Monica Macovei a reiterat sprijinul total al Parlamentului European în promovarea reformelor şi implementarea agendei de integrare europeană a Republicii Moldova. În acelaşi timp, europarlamentara a menţionat importanţa atingerii consensului politic între forţele politice din RM şi asigurării stabilităţii politice pentru realizarea programului de guvernare şi promovarea reformelor.

0