482

Republica Moldova salută aderarea Federaţiei Ruse la OMC

 Republica Moldova salută aderarea Federaţiei Ruse la Organizaţia Mondială a Comerţului, ceremonia oficială a căreia va avea loc la 15-17 decembrie 2011, în cadrul celei de 8-a Conferinţe Ministeriale a OMC. Negocierile de aderare a Rusiei s-au finalizat la 10 noiembrie 2011. Reamintim că Federaţia Rusă a negociat aderarea sa la OMC pe parcursul a 18 ani. 
 
Aprobarea în unanimitate de către membrii grupului de lucru a pachetului de reforme şi angajamente aferente aderării Rusiei la OMC reprezintă o realizare istorică pentru OMC ce va aduce beneficii substanţiale atât ​​Rusiei cât şi membrilor OMC, prin consolidarea sistemului comercial multilateral şi cooperării economice globale.
 
Din momentul aderării, Rusia şi-a luat angajament de a implementa în totalitate  prevederile OMC integrându-se într-un cadru legal internaţional, care presupune respectarea unui şir de condiţii. În acest sens până la 15 iunie 2012, Federaţia Rusă urmează să ratifice pachetul de aderare la OMC, devenind membru cu drepturi depline în termen de 30 de zile după notificarea ratificării.
 
Din momentul aderării la OMC, Rusia s-a angajat să reducă tariful mediu la import cu aproximativ 50%,  ajungând la media tarifului vamal de 7,8 %. Totodată, Rusia va aplica contingente tarifare la import în limita cărora taxa vamală pentru produse precum carnea de vită, de porc, de pasăre  va fi micşorată considerabil de la 55% la 15%, de la 65% la 0% şi de la 80% la 25% respectiv.  
 
Reamintim că Republica Moldova a început pregătirile pentru aderare la Organizaţia Mondială a Comerţului în 1993, devenind membru cu depline puteri pe data de 26 iunie 2001.
 
tv7.md

0