488

EUobserver: Pentru Bruxelles, candidatura Zinaidei Greceanîi nu este atât de „neplăcută” ca pentru Chişinău

Republica Moldova trebuie să-şi aleagă preşedintele pentru a ieşi cât mai curând din criza politică. Pentru alegerile prezidenţiale din 18 noiembrie nu a fost înaintat niciun candidat şi astfel acestea au fost amânate, însă, pentru Moldova ar fi mult mai bine să-şi aleagă un preşedinte decât să organizeze o nouă rundă de anticipate alegeri, scrie EUobserver.

Potrivit sursei, răbdarea Bruxellul-ui ar putea să se subţieze, în condiţiile în care paridele din AIE nu sunt în stare să ajungă la un compromis cu grupul celor care au părăsit Partidul Comuniştilor, pentru a asigura voturile necesare pentru alegerea preşedintelui, declanşând astfel alegeri parlamentare anticipate.

„Candidatul Alianţei este Marian Lupu, fost comunist, însă, deputaţii care au plecat recent din PCRM spun că nu-şi vor da votul pentru acesta şi insistă pe candidatura Zinaidei Greceanîi . Mihai Ghimpu, liderul Partidului Liberal, spune că, acceptând candidatura de compromis a Zinaidei Greceanîi ar fi o trădare a victimelor bătute si omorâte, în timpul protestelor din aprilie 2009, la ordinele regimului comunist”, mai scrie sursa citată.

Totodată, Euobserver menţionează că, la Bruxelles, candidatura Zinaidei Greceanîi nu este atât de neplăcută, ca şi la Chişinău, şi că în cadrul unei reuniuni a miniştrilor de externe din UE, Comisarul pentru extindere, Stefan Füle, a pus presiune pe premierul moldovean Vlad Filat ca să găsească un compromis în privinţa alegerii şefului statului.

Amintim că zilele trecute, şeful delegației Uniunii Europene la Chişinău Dirk Schubel a declarat că Zinaida Greceanîi ar fi o candidatură bună pentru funcţia de preşedinte al Republicii Moldova. El a declarat că are o experienţă pozitivă de colaborare cu Greceanîi din perioada când aceasta a deţinut funcţia de prim-ministru.

Totodată, ar fi o ruşine pentru Moldova, care a făcut deja foarte mulţi paşi spre integrarea europeană, să întrerupă procesul din cauza unor noi alegeri anticipate.
 
Publika
0