963

România face lobby la UE pentru R. Moldova

 De Larisa Muntean/ Chișinău / Moldova.ORG/ -- România se pronunţă pentru lansarea cât mai rapidă a negocierilor cu Republica Moldova privind DCFTA (Acordul de Creare a Zonei de Comerţ Liber Cuprinzător şi Aprofundat).
 
Ministrul Afacerilor Externe al României, Teodor Baconschi, a prezidat luni, la Bruxelles, în marja Consiliului Afaceri Externe, cea de-a cincea reuniune a Grupului pentru Acţiunea Europeană a Republicii Moldova, o iniţiativă comună a României şi Franţei, menită să sprijine aspiraţiile europene ale Chişinăului.
 
Evenimentul s-a bucurat de prezenţa reprezentanţilor tuturor statelor membre UE, a comisarului european pentru extindere Stefan Fule, precum şi a lui Miroslav Lajcak, director pentru Vecinătatea Estică şi Balcanii de Vest din cadrul SEAE.
 
Ministrul român al Afacerilor Externe a reiterat sprijinul României pentru parcursul european al Republicii Moldova, în special pentru lansarea cât mai curând posibil a negocierilor privind DCFTA şi pentru dezvoltarea dialogul în vederea liberalizării regimului de vize, şi a felicitat autorităţile de la Chişinău pentru seriozitatea cu care şi-au îndeplinit angajamentele asumate în relaţia cu UE.
 
Totodată, Teodor Baconschi a subliniat importanţa menţinerii stabilităţii interne şi a intensităţii reformelor în vederea asigurării parcursului democratic şi pro-european al guvernării de la Chişinău.
 
În prezenţa vice-prim ministrului, ministru al Afacerilor Externe şi Integrării Europene al Republicii Moldova, Iurie Leancă, au fost analizate evoluţiile recente din relaţia UE – Republica Moldova, inclusiv din perspectiva concluziilor celui de-al doilea Summit al Parteneriatului Estic (Varşovia, 29 – 30 septembrie 2011), la care s-au recunoscut oficial progresele înregistrate de Chişinău în procesul apropierii de UE.
 
Un accent deosebit a fost pus pe stadiul pregătirii Republicii Moldova pentru lansarea negocierilor privind Acordul de Creare a Zonei de Comerţ Liber Cuprinzător şi Aprofundat (DCFTA) şi trecerea la faza a doua a Planului de Acţiune privind liberalizarea regimului de vize.
 
Cele două dosare reprezintă priorităţile autorităţilor de la Chişinău în relaţia cu UE pentru perioada imediat următoare.
0