1084

"Scurt tratat de îmblânzire a cârlanului Ponta", de Ion Iliescu şi Adrian Năstase

"Victor Ponta este un cârlan fără minte". Ziua de ieri va rămâne în memoria colectivă drept ziua în care vorbele lui Ion Iliescu au căpătat acoperire în realitate. De acum încolo, Victor Ponta va purta această etichetă pe frunte, aşa cum au păţit-o şi alţi tineri entuziaşti care şi-au imaginat că pot obţine victorii politice în faţa vechilor activişti PCR, pe care Iliescu îi întruchipează cu cinste şi abnegaţie.

Adrian Năstase- Arogantu’ sau Mircea Geoană -Prostănacu’ au simţit pe pielea lor ce înseamnă să fii adversarul lui Ion Iliescu.
Victor Ponta nu avea cum să evite o astfel de corecţie. Nu după ce i-a trimis de curând pe Ion Iliescu şi Adrian Năstase în cartea de istorie a României şi a PSD. "Am spus şi o să spun tot timpul cât de mult îi admir pe Ion Iliescu şi pe Adrian Năstase, dar eu nu pot şi nu am cum să mai fiu ca Ion Iliescu sau Adrian Năstase, pentru că lumea şi România s-a schimbat şi pentru că în 2012 noi trebuie să fim cei care înţelegem această schimbare, noi suntem cei de la care oamenii aşteaptă nu soluţii pentru trecut, nu doar de înlăturare a celor de la putere, ci mai ales să schimbăm ceea ce este rău în Romania şi să înţelegem realităţile cu care Romania se va confrunta în 2012-2016", spunea Ponta recent. România s-o fi schimbat, dar PSD a rămas acelaşi. Un partid care n-a avut niciodată un singur lider, cu atât mai mult cu cât el se numeşte Victor Ponta. PSD rămâne partidul lui Iliescu şi a epigonilor săi.
Strategia tandemului Iliescu- Năstase a fost una de învăluire. I-au dat în primă fază impresia lui Victor Ponta că deţine singur controlul partidului. Înainte de Consiliul Naţional, Iliescu declara că nu are experienţa lui Năstase pentru funcţia de premier. În timpul şedinţei proclama "spăşit" că este cea mai bună alegere pentru această poziţie. În tot acest timp, Mircea Geoană îl "ataca" pe Ion Iliescu. " Nu pot să spun că nu recunosc acest tip de atac. Sunt în atacuri pe care le-a exersat cu destul de multă abilitate şi la adresa mea, şi a lui Năstase. Indiferent dacă ne place sau nu Ponta, este cel propus astăzi de partid ca prim-ministru şi orice formă de dubiu cu privire la persoana candidatului nostru şubrezeşte şansele partidului pentru a avea succes anul viitor. Cred că este un fel de răutate adunată în timp, pe care mă miră că domnul Iliescu, la senectutea la care a ajuns, nu găseşte înţelepciunea să o reprime", declara Geoană.
Atât Iliescu, cât şi Geoană au avut drept scop alimentarea orgoliului nemăsurat al tânărului şef al PSD, fiind practic "invitat" să comită greşeli tactice majore. A făcut-o, fără să se mai fie atent la detalii, fără să ţină cont că în ele se ascunde întotdeauna diavolul. Chiar dacă are studii de drept, Ponta a înghiţit povestea rocadei permise de Curtea Constituţională, cu o superficialitate care l-a costat în cele din urmă scump. Iliescu şi Năstase au speculat toate punctele vulnerabile ale învăţăcelului lor: lipsa de experienţă, temperamental coleric şi orgoliul său nemăsurat. Pentru ca tabloul să fie complet, Dan Voiculescu, cel pe care Ponta îl cataloga drept "singura vulnerabilitate a USL", a luat caimacul corecţiei aplicate lui Ponta, atunci când Mircea Geoană a fost invitatul special al lui Mihai Gâdea, în seara în care Victor Ponta îi cerea capul. Geoană a jucat rolul victimei, Ponta pe cel al călăului. "Procesul-spectacol" a fost transmis în direct la o oră de maximă audienţă.
Din toată această tărăşenie, preşedintele PSD iese extrem de şifonat. De acum încolo va fi perceput şi mai mult ca un şef de partid slab, la cheremul greilor din partid, capabil să sacrifice o funcţie importantă pentru partid, şi să-l pună astfel într-o postură ingrată, doar pentru a-şi satisface nişte ambiţii personale. De altfel, la ora la care scriam aceste rânduri, acesta este capul principal de acuzare al baronilor PSD, care ameninţau că vin la Bucureşti să-l potolească pe Victor Ponta.
Cea mai mare problemă a şefului de jure al PSD este aceea că, după bătălia pierdută în propriul partid în faţa grupării Iliescu- Năstase, nu-i mai poate garanta lui Crin Antonescu susţinerea la alegerile prezidenţiale din 2014. Nu fără a le cere acordul colegilor de partid. În momentul de faţă, Ponta a fost "adus la ordine" de un Adrian Năstase, care crede că rocada cu liberalii la împărţirea funcţiilor de preşedinte şi premier este posibilă, şi de un Mircea Geoană, care vrea să mai candideze o dată la Preşedinţie. De altfel, cred că nici Victor Ponta nu mai e atât de sigur că va ajunge premier. Chiar dacă va fi aşa, va fi doar cu numele.
Marea sa greşeală a fost că şi-a imaginat că poate transforma PSD-ul în Muzeul Antipa al politicii româneşti. După numirea sa ca tânăr manager general, i-a zugrăvit faţada şi a început să-i facă reclamă la televizor. Oamenii au venit cu copii de mână, au stat la cozi interminabile, să plătească bilet pentru a vedea cum arată un Tyrannosaurus Rex sau un Pterodactylus, din jurasicul politicii româneşti. Numai că dinozaurii nu erau împăiaţi. Sunt vii şi asta-i face letali. Au început să tropăie prin muzeu, să ragă şi să distrugă tencuiala proaspătă. Ca să nu fie mâncat de viu, Ponta s-a ascuns în biroul său de director. De aici va putea privi pe fereastră cum vizitatorii se împrăştie ca potârnichile. Cine ar plăti bilet ca să fie mâncat de viu?
 
http://hydepark.ro/articol/articol/scurt-tratat-de-imblanzire-a-carlanului-ponta-de-ion-iliescu-si-adrian-nastase-123.html

0