539

Conspiraţie între Vladimir Voronin şi Igor Dodon

 
”Deşi pare greu de crezut, nu este exclusă în totalitate ipoteza unei conspiraţii între Vladimir Voronin şi Igor Dodon (plecarea lui Dodon din PCRM - n.n.). Adică, s-ar putea ca „gruparea Dodon” să fi avut acordul tacit al liderului comunist să mimeze o ruptură în PCRM ca să o propulseze astfel pe Zinaida Greceanîi în funcţia de şef al statului. Ipoteza rămâne în picioare mai ales dacă ţinem cont de declaraţia lui Igor Dodon, potrivit căreia „Alianţa pentru Integrare Europeană trebuie să dispară ca un vis urât” - doleanţă ce coincide în totalitate cu eforturile disperate ale comuniştilor din ultimii doi ani”, transmite Radio Deutshe Welle.

”Dacă este aşa, atunci, până la etapa actuală, scenariul acesta a fost jucat excelent, inclusiv prin crearea iluziei că Igor Dodon s-ar afla în relaţii ostile cu anumiţi fruntaşi din PCRM, inclusiv cu Vladimir Voronin şi ideologul partidului, Mark Tkaciuk. Nu există nici un indiciu care ar exclude în totalitate această ipoteză. Iată de ce liderii Alianţei pentru Integrare Europeană au salutat extrem de rece disponibilitatea „grupării Dodon” de a contribui la depăşirea crizei politice.

Întrebat dacă ar susţine candidatura Zinaidei Greceanîi la funcţia de preşedinte, liderul PL, Mihai Ghimpu, a reiterat că va susţine doar candidatul alianţei la Preşedinţie, iar „calitatea de comunist dispare doar atunci când mori” - nu prin plecarea din partid.

O altă soluţie ar fi, în opinia liberalilor şi liberal-democraţilor din Parlamentul de la Chişinău, absorbirea Zinaidei Greceanîi de către Partidul Democrat (condus de ex-comunistul Marian Lupu) şi propulsarea acesteia la Preşedinţie din partea Alianţei pentru Integrare Europeană.

Deputaţii moldoveni vor face prima tentativă de a alege şeful statului pe data de 18 noiembrie. Alegerile se vor considera valide dacă pentru un candidat vor vota 61 din cei 101 deputaţi. Alianţa pentru Integrare Europeană deţine 59 de voturi.”
 
Autor: HotNews
hotnews.md
 
0