615

Un oligarh român a dat în judecată autorităţile R. Moldova. Cere despăgubiri de peste 50 de mil. de euro

 
Şase companii off-shore controlate de oligarhul român Sorin Ovidiu Vântu au dat în judecată autorităţile din Republica Moldova, solicitând plata a peste 50 de milioane de euro, reprezentând contribuţia la capitalul băncii Investprivatbank, căreia i-a fost retrasă licenţa în iunie 2009, şi despăgubirile provocate de încetarea activităţii.

Cele şase companii - Tabor Projects Limited, Brendelco Limited, Karaka Holdings Limited, Karo Holdings Limited, Kauri Holdings Limited si SC PSV Company SA -, care apar în majoritatea afacerilor derulate de SOV, au preluat în 2008 pachetul majoritar de acţiuni al Investprivatbank, comunică TVR info, citat de HotNews.ro.

După mai puţin de un an, banca a rămas fără lichidităţi, iar experţii Băncii Naţionale a Moldovei au stabilit că rapoartele de activitate prezentate de administratorii Investprivatbank sunt false. Pagubele descoperite se ridica la peste 60 de milioane de euro.

S-a decis retragerea licenţei şi preluarea datoriilor de către o altă bancă, unde statul este majoritar.

Acum, reprezentanţii grupului SOV acuză înstrăinarea ilegală a acţiunilor.

Discuţia despre acest dosar apare şi în stenogramele Sebastian Ghita - SOV, în care omul de afaceri i-a cerut primului să-i transmită premierului moldovean Vlad Filat că vrea deblocarea celor 50 de milioane de euro şi ar accepta restituirea chiar şi în rate.

Litigiul a ajuns la Curtea Constituţională, care va decide, condiţiile în care se va derula procesul. Firmele controlate de SOV contestată legalitatea emiterii Ordonanţei BNM de lichidare a Investprivatbank, notează sursa citată care face referinţă la presa din Chişinău.
 
Autor: HotNews
Sursa: hotnews.ro
0