442

Jurnalist rus: Smirnov este un obstacol în calea îndeplinirii angajamentelor rusești

 
“Acțiunile lui Smirnov nu pot fi calificate altfel decât o trădare. Preţul pe care este dispus să plătească Smirnov pentru al cincilea mandat de președinte este Transnistria”. Declarația îi aparține cunoscutului jurnalist rus, Mihail Leontiev, făcută la postul rus de televiziune 1TV, în cadrul emisiunii analitice “Odnako“ al cărei moderator este.

Jurnalistul a amintit despre cazul când fiul preşedintelui autoproclamatei republici nistrene, Oleg Smirnov, este cercetat în dosarul privind delapidarea ajutorului umanitar rusesc în valoare de 160 milioane ruble. Potrivit lui Leontiev, “Smirnov Jr. nu putea să fure 160 de milioane fără consimțământul tatălui său. Acești bani sunt o sumă infimă din cele care sunt delapidate de clanul Smirnov”.

“Potrivit datelor oficiale, deficitul bugetar al Transnistriei este de 70%, iar în realitate toate 80%. Această gaură este acoperită din ajutorul direct şi indirect al Rusiei. Iar datoria republicii pentru gazul rusesc se ridică la 2.5 miliarde de dolari – o sumă pe care regiunea nu este în stare să o plătească,” reamintește autorul reportajului.

Într-un interviu pentru un post de radio, Smirnov a declarat că Rusia îl respinge pentru că nu dorește reintegrarea Transnistriei în Republica Moldova. “Smirnov minte, și ştie că minte. Rusia își îndeplinește obligațiunile şi garanţiile sale. Astăzi, Igor Smirnov, este un obstacol în calea îndeplinirii angajamentelor rusești,” este de părere Leontiev.

“Este de necrezut faptul că ajutorul rus este furat în văzul tuturor. Federația Rusă nu poate proteja clanul Smirnov. I s-a propus să plece de bună voie. El ar fi putut să aleagă. Alegând între Rusia şi “treucă”, Transnistria și “treucă”, el a ales pe cea din urmă”, se arată nedumerit jurnalistul rus.

“Astăzi, mass-media de stat din Transnistria, de fapt, atacă autoritățile ruse, atacă partidele pro-ruse, care, în Transnistria, sunt toate pro-ruse. Cele mai incredibil este că Smirnov a ordonat organelor sale de securitate să-i denunțe pe adversarii politici colegilor moldoveni”, conchide autorul reportajului. 
 
unimedia

0