2591

Adio, locuinţe ieftine, la uşă bat scumpirile

 
Preţurile apartamentelor vor începe să crească în curând, ca urmare a majorării costurilor materialelor de construcţie, a resurselor energetice şi a forţei de muncă. Experţii susţin că piaţa imobiliară a atins pragul de jos, dar chiar şi aşa spaţiul locativ rămâne un lux pentru majoritatea moldovenilor.
 
Preţul spaţiului locativ din Chişinău, dar şi din întreaga ţară, nu are unde să mai scadă, afirmă specialiştii. Şi asta ca urmare a costurilor tot mai mari pentru lucrările de construcţie. „Apartamentele nu se mai pot ieftini. Cel mai probabil, în următoarea perioadă se vor scumpi, dacă în continuare va creşte costul resurselor energetice", susţine Pavel Caba, preşedintele Federaţiei constructorilor şi drumarilor Condrumat.

Şi asta nu e tot, mai scumpe sunt şi materialele de construcţie, şi forţa de muncă, explică dezvoltatorul.
„De la începutul anului, preţurile materialelor de construcţie s-au majorat deja în medie cu circa 15%. Bunăoară, cărămida s-a scumpit cu 26%, metalul - cu 10%, cimentul - cu 12%, iar cablurile electrice - cu 30-40%", a precizat preşedintele „Condrumat".

Potrivit Bursei Imobiliare „Lara", preţul mediu la apartamentele din Chişinău se menţine de jumătate de an la nivelul de 610 euro pentru un metru pătrat, iar dezvoltatorii spun că abia de-şi acoperă costurile.

Chiar şi aşa cumpărătorii nu dau năvală, de aceea numeroase companii caută să atragă clienţii cu reduceri de până la 10% sau cu alte oferte tentante, valabile până la finele anului. De exemplu, o firmă oferă spaţiu locativ la un preţ de 399 de euro pentru un metru pătrat. E adevărat că apartamentele se găsesc în Bubuieci, în imediata apropiere a Capitalei.

Grigore Carauş, directorul companiei ce realizează proiectul KartierKonstruct, susţine că în ofertă există şi garsoniere ce pot fi cumpărate la un preţ incredibil de 10.000 de euro, cu condiţia achitării integrale.

O altă companie oferă locuinţe în cartierul Râşcani din Capitală la un preţ de doar 470 de euro pentru un metru pătrat. Acest cost este valabil însă doar pentru apartamentele de la etajul 16, ultimul, şi cu plata integrală a costului.

La etajele unu-şase din acelaşi bloc, metrul pătrat în aceleaşi condiţii de achitare costă 550 de euro.

În schimb, proiectul Renaissance City este gândit pentru cei cu punga mai plină. Aici preţul porneşte de la 800 de euro pentru un metru pătrat, dar dezvoltatorii spun că „este un proiect exclusivist, într-o zonă verde şi în afara oraşului".
 
Sectorul construcţiilor strigă: „SOS!"
 
Criza a lovit dur în sectorul construcţiilor din Moldova. Astfel, dacă în 2008 cota acestuia în PIB era de 5%, apoi anul trecut a scăzut la 3,2%. La ora actuală, ca urmare a crizei economice, a fost sistată construcţia a sute de blocuri locative, iar numeroase companii au datorii de zeci de milioane de lei la bănci sau faţă de investitori. Vicepremierul Valeriu Lazăr susţine că Guvernul nu poate veni cu alocaţii de la buget pentru construcţiile nefinalizate.

Pavel Caba, preşedintele Condrumat, consideră însă că sectorul are potenţial mare de dezvoltare, dar ar trebui ca statul să se implice şi să-i susţină pe dezvoltatorii ajunşi la ananghie. „Ar trebui ajutate prin diverse metode companiile ce au blocuri finalizate în proporţie de 90%. Statul o poate face indirect. De exemplu, prin cumpărarea de apartamente în scopuri sociale în aceste case. În consecinţă, ar fi soluţionată şi o problemă socială", spune Caba.

În opinia managerului, sunt necesare şi o serie de ajustări legislative, inclusiv adoptarea unui cod cu privire la locuinţe. Or, legile în vigoare nu asigură, bunăoară, o garanţie pentru mijloacele atrase de firmele de construcţii de la investitori. ;
 
70% din apartamentele noi, în Capitală
 
În prima jumătate a anului 2011, în Republica Moldova au fost date în folosinţă 945 de apartamente, cu suprafaţa totală de 138.400 de metri pătraţi, sau cu 28,7% mai mult faţă de perioada similară a anului 2010. Spaţiul locativ a fost construit exclusiv de agenţi economici privaţi. Chiar dacă este în creştere, numărul de locuinţe a fost de peste două ori mai mic decât în prima jumătate a anului 2008, înainte de declanşarea crizei. Datele statitistice mai arată că circa 70% din toate apartamentele noi sunt concentrate în municipiul Chişinău.
 
adevarul 

0