1037

6 lucruri pe care nu le stiai despre bani. Care este cea mai mare bancnota din lume

 
Anual, ne trec prin maini sute de bancnote, insa, putini se intreaba cand a aparut prima bancnota de hartie sau cand a fost instalat primul ATM din lume. Cei de la Time au facut o lista cu cele mai putin cunoscute lucruri despre bani.
 
Cea mai mare bancnota
 
De dimensiunea unei coli A4, cea mai mare bancnota este cea de 100.000 de pesos, tiparita de guvernul filipinez in 1998. Vorbim insa de o editie de colectie care a putut fi cumparat cu echivalentul a 3.700 de dolari.
 
1 la un milion

 
Hartia de un milion de lire sterline a fost pusa in circulatie de Bank of England in 1948, dar fost retrasa dupa cateva luni. Cateva exemplare au ajuns in colectii private, iar in 2008, doua bancnote de acest fel au fost vandute la o licitatie contra a 120.000 de dolari.
 
Primul bancomat din lume
 
Inventatorul John Shepherd-Barron a proiectat primul bancomat din lume pe care l-a prezentant bancii britanice Barclays. Primul model a fost instalat in 1967 si functiona pe baza unui cod PIN, insa, pentru a fi incasate cecurile erau impregnante cu o substanta care imita banda magnetica pe baza careia sunt eliberati acum banii. Mai mult, fata de aparatele moderne, bancomatul nu percepea taxe suplimentare.
 
Durata de viata a banilor
 
Toate bancnotele au un termen de "expirare". Cu cat au o valoare mai mica, cu atat se vor strica mai repede pentru ca sunt mult mai folosite. Astfel, o hartie de un dolar rezista pana la 21 de luni, iar una de 100 de dolari pana la sapte ani.
 
Banii sunt murdari, la propriu
 
Banii pe care ii purtam zi de zi in portofel sau in buzunar sunt plini de bacterii. Doar in SUA, un studiu arata ca 94% din bancnotele testate aveau germeni activi. Mai mult, banii de hartie pot transmite un virus gripal timp de 17 zile de cand au intrat in contact cu o persoana purtatoare.
 
Primii bani de hartie

Bancnotele de hartie au fost prima data folosite de chinezi in timpul dinastiei Tang, cu 500 de ani inainte ca practica sa devina o obisnuinta in Europa, in secolul al 17-lea.

protv.md

0