1305

Protestul studentilor stomatologi. Un an la rezidentiat i-ar putea costa peste 24.000 de lei?

 
Studentii la stomatologie, care urmeaza sa faca rezidentiatul, sunt indignati. Acestia protesteaza astazi fata de sumele "astronomice" pe care trebuie sa le plateasca pentru studiile anuale. Astfel, un rezident la stomatologie, care nu a apucat sa obtina un loc bugetar, va trebui sa achite pentru un an de studii in jur de 24.300 de lei.
 
Protestatarii au inaintat o petitie prin care isi exprima nedumeririle. Acestia sustin ca rezidentiatul in Republica Moldova a fost intotdeauna gratis, iar dupa finisarea celor 5 ani de studii, studentii nu au fost anuntati ca acum acesta va include si locuri la contract.
 
Protestatarii mai sustin ca nu au de unde face rost de acesti bani, majoritatea nefiind angajati in campul muncii. Ei considera ca se afla in fata unui santaj indirect "ori achitam taxa, ori nu primim licenta de medici stomatologi".
 
Alaturi de petitia inaintata, studentii au mai prezentat o lista cu neregulile pe care le-au depistat dupa concursul de rezidentiat. Printre acestea se enumara faptul ca anumite persoane straine, care au studii facute peste hotare, sunt acum inclusi in lista bugetarilor, dar si faptul ca a fost incalcat contractul de studii incheiat de unii studenti, inmatriculati la buget din 2006 pana in 2014, perioada in care ar fi trebuit sa fie inclus si rezidentiatul.
 
Prorectorul Universitatii de Medicina, Olga Cernitchi, sustine ca numarul bugetarilor la stomatologie a fost micsorat printr-o hotarare de la guvern pana la 64 de locuri, acesta fiind motivul din care o parte dintre cei 82 de studenti, care s-au inscris pentru rezidentiat, au ramas inafara concursului. Senatul universitatii, insa, a decis in urma unei intruniri, in comun acord cu Ministerul Sanatatii, ca si ceilalti studenti sa urmeze studiile de rezidentiat fara a achita contractul. Cheltuielile vor fi suportate de bugetul universitatii.
 
protv.md

0