409

"Procurorul general tace şi avem impresia că este un rob, care a fost cumpărat cu tot cu post şi acum aşteaptă decizia stăp

 Zarva din jurul demiterii procurorului general pare să nu mai aibă sfârşit. Unii analişti politici consideră că procurorul general, Valeriu Zubco, va rămâne în funcţia pe care o deţine, iar Partidul Democrat, cel care l-a propus în acest fotoliu, va face tot posibiliul pentru a-l apăra, ca pe un "turn".

De asemenea, unii analişti cred că Zubco aşteaptă ca partidul să ia o decizie în ceea ce priveşte demiterea sa, de aceea şi nu face niciun comentariu la acest subiect. Opiniile au fost exprimate la emisiunea Fabrika.

"Această persoană a procurorului general este destul de stranie. Dânsul este un fel de marfă care se vinde de la un partid la altul, el tace şi nu spune nimic şi se creează impresia că este robul proprietarului, care i-a cumpărat fruncţia şi acum el aşteaptă decizia stăpânului. Iar stăpânul va decide ce va face. Eu consider că Zubco, va rămâne procuror general, aşa cum s-a înţeles Vladimir Voronin cu Vladimir Plahotniuc", a spus redactorul şef al ziarului "Panorama", Dmitri Ciubaşenco.

"Cel care controlează Procuratura Generală are nu doar câştiguri politice, ci şi economice. Procuratura Generală este o instituţie-cheie şi nu va fi cedată foarte uşor. Pentru asta, vor fi aruncaţi toţi banii în joc, pentru a apăra acest "turn"", consideră analistul politic Bogdan Ţîrdea.

Cât despre ideea preşedintelui interimar, Marian Lupu, de a întreba Comisia de la Veneţia dacă poate fi sau nu demis procurorul general, analiştii consideră că e un gest logic.

"În condiţii normale, ar trebui să i se solicite părerea acestei Comisii. Numai că la noi nu sunt condiţii normale, ci este un conflict politic. Numirea procurorului a fost făcută pe criterii politice", a punctat analistul politic Igor Boţan.

Premierul Vlad Filat a cerut în Parlament, acum două săptămâni, demiterea procurorului general. Şeful Executivului şi-a motivat solicitarea prin faptul că activitatea instituţiei este una excesiv politizată. De asemenea, Filat a spus că instituţia nu a înregistrat rezultate de-a lungul activităţii în actuala formulă, iar în cazul atacurilor de tip raider procuratura a activat în mod deficitar. 

Sursa: publika.md

0