500

Spasiba, gaspadin Baghirov!

 
Cred că ar trebui să-i mulţumim lui Baghirov. Nu înţeleg de ce toată lumea îl numeşte “mrazi”, nenorocit, porc şi toate alea. Este tare nepoliticos. Oare de ce mă mir? Doar suntem moldoveni, adică ospitalieri până când musafirul ne iese pe uşă. Cum a plecat, gata, începem să-l hulim, scrie bloggerul Vitalie Cojocari.
 
În cazul lui gaspadin Baghirov am fost mai mult decât ospitalieri, pur şi simplu ne-a plăcut atât de mult, încât nu l-am mai lăsat să plece. Aşa că i-am creat toate condiţiile şi… “l-am omenit”. S-au supărat ruşii. Cică, de ce l-aţi închis? Poţi oare numi închisoare o cameră în care ai de toate: cămăşi curate şi bine călcate, fierbător electric, ziare, mâncare de cea mai bună calitate, telefon cu acces la internet şi cameră? Halal închisoare!
-
Când au văzut în ce condiţii a stat “la puşcărie” Baghirov, toţi studenţii din Chişinău au începută să-şi publice statusuri pe facebook, odnoklassniki şi messenger: “Eu am organizat revoltele din PMAN”; “Eu am furat declaraţia de independenţă în original a Republicii Moldova”. Şi cum zvonurile au picioare rapide, au ajuns imediat şi la boschetarii din Piaţa Centrală. Ce credeţi că au făcut? S-au adunat în faţa Ministerului de Interne, adică vizavi, şi şi-au agăţat pancarte de gât cu slogane de genul: “Stau în spatele revoltelor de pe 11 aprilie!”; “Eu am pus steagul României pe Preşedinţie!”. Acum îl aşteaptă pe ministrul de interne ca să se autodenunţe. Se vorbeşte că până şi actorul Grâu, căruia primarul Chirtoacă i-a pus o bere, îl aşteaptă pe ministrul Roibu. Aşteaptă şi vociferează cu glasul care le-a făcut pe domniţele naive, astăzi fumeiuşte obeze, să tresalte: “Cât Baghirov e plecat/Şi o celulă de lux s-a eliberat/Vă rugăm, nu vă cerşim:/Undeva de putem să ne adăpostim.” De fapt, cam asta cer toţi cei care ard de nerăbdare să se mute într-o locuinţă oarecum similară celei în care a fost găzduit gaspadin Baghirov.
-
Dar ziceam de mulţumiri. Exact, ar trebui să-l mulţumim pe acest musafir care a fugit de ospitalitatea noastră. Căci în loc să ne insulte ca şi compatriotul său celebru, genial şi… nesimţit, scriitorul Puşkin, care a spus cu aroganţă: “Ce moldovence-am cunoscut/Frumoase, dar atât de proaste!“; “Aici e moldovenime şi greaţă!“, Baghirov a arătat spre defectele sistemului nostru judiciar. Da, noi le ştiam şi până la acest vântură-lume de blogger, dar evadarea lui le-a făcut dintr-o dată foarte actuale. Ce salariu are un grănicer, un paznic în puşcărie, un poliţist, un vameş? Baghirov a spus, plătiţi lefe decente dacă vreţi să nu vă fugă arestaţii, să nu ia mită funcţionarii. Spasiba şi pentru asta. Dacă vreţi, escapada gaspadinului Baghirov arată că ţărişoara asta, Moldovioara, este un fel de pamflet de pe un blog. Este de mare mirare că cetăţenii ei, moldovenii, nu se supără când realizează că cineva, în special politicienii şi afaceriştii care îi susţin, fac mişto de ei.
 
hotnews.md
0