543

Retrospectiva politică. Treci în revistă cele mai importante momente ale săptămânii

Odată cu venirea toamnei, scena politică a devenit tot mai încinsă. După ce, luni, Marian Lupu a spus că în şedinţa Legislatului se va decide soarta Alianţei, spre surprinderea tuturor, joi, deputaţii au stabilit mult aşteptata dată a alegerii preşedintelui. Mai mult, acest eveniment a amânat demiterea Procurorului General. Să urmărim retrospectiva evenimentelor politice din această săptămână.

"Ziua de joi va fi una care va demonstra foarte şi foarte clar: se bate ultimul cui în sicriul alianţei sau nu şi lucrul ăsta se referă la demisia preşedintelui Parlamentului", a declarat preşedintele interimar, Marian Lupu.

Lupu a reiterat că nu va propune demiterea Procurorului General, chiar dacă aceasta ar putea să-l coste funcţia de preşedinte al Parlamentului.

"Asta înseamnă că vom iniţia procedura demisiei preşedintelui Parlamentului", a conchis premierul Vlad Filat.

Astfel, joi, deputaţii au decis că pe 18 noiembrie va avea loc alegerea şefului statului. A fost constituită şi o comisie parlamentară, în frunte cu liberal-democratul Tudor Deliu. AIE ar putea să înceapă, săptămâna viitoare, negocierile pentru identificarea candidatului.

"Eu cred că săptămâna viitoare vom convoca consiliul Alianţei şi vom avea un prim schimb de păreri pe tema dată", a menţionat anterior, preşedintele de onoare al PD, Dumitru Diacov.

La rândul lor, liberalii susţin că declanşarea procedurii de alegere a şefului statului va creşte pericolul dizolvării Parlamentului înainte de termen. "Era evident că declanşarea acestei proceduri fără o clarificare în spectrul acesta constituţional, mai ales, şi în interiorul Alianţei introduce o confuzie suplimentară, care nu a fost clarificată", a precizat liderul fracţiunii PL, Ion Hadârcă.

Comuniştii vor anunţa oficial numele candidatului lor la funcţia de preşedinte după plenara PCRM.

Vineri au continuat şi discuţiile în privinţa remanierilor în Guvern. Premierul Vlad Filat a declarat că acestea vor fi efectuate în două etape. Prima etapă va avea loc până pe 18 noiembrie, iar cea de-a doua - după alegerea preşedintelui ţării. Filat a reiterat că dacă Marian Lupu nu va iniţia demiterea procurorului general, atunci fracţiunea PLDM va demara procedura de demitere a sa din funcţia de preşedinte al Parlamentului. Liberal-democraţii au propus deja includerea pe ordinea de zi a şedinţei următoare a Legislativului proiectul de modificare a condiţiilor de demitere a procurorului general. 
 
Publika
0